Ünnepség

2023.01.18. 16:25

Magyar gasztro-történelmi napot tartottak a művészeti líceumban

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa nemzeti imádságunk 200. születésnapjának méltó megünneplése céljából közös emlékezésre és éneklésre kérte fel a magyar nyelvű oktatási intézmények tanárait és diákjait, mely felhíváshoz a Nagyváradi Művészeti Líceum is csatlakozott. A Magyar Kultúra Hete ünnepségsorozathoz kapcsolódva egyéb tevékenységek is zajlottak az iskolában.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt Szatmárcsekén. Az idei évforduló különös jelentőséggel bír, hiszen nemzeti imádságunk 200. születésnapját ünnepeljük. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa az évforduló méltó megünneplése céljából közös emlékezésre és éneklésre kérte fel a magyar nyelvű oktatási intézmények tanárait és diákjait. Fontosnak tartják ugyanis, hogy összetartozásunk kifejezésével együtt ünnepeljünk és 200 év távlatából egyszerre hangozzon el gyermekeink imája: Isten, áldd meg a magyart! Így a diplomáciai képviselet arra kérte az iskolákat, hogy azon osztályok, melyek szeretnének megemlékezni az eseményről, január 19-ig közösen énekeljék el a Himnuszt és erről készítsenek fényképes dokumentációt. A felhíváshoz szerdán a Nagyváradi Művészeti Líceum is csatlakozott, délelőtt a díszteremben Nagy Viola tanárnő vezényletével a zenekar és a kórus közösen szólaltatták meg a Himnuszt.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

Emellett a Magyar Kultúra Hete ünnepségsorozathoz kapcsolódva egyéb tevékenységek is zajlottak az iskolában. Magyar gasztro-történelmi napot tartottak a szünetekben 8.50 és 13 óra között. Három lakomán keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a magyar konyha történetével: honfoglalás kori étkezések alapanyagjai újragondolva; újkori újdonságok a magyar konyhában, valamint a 19–20. század fordulójának híres és elegáns édességei. Aki pedig korabeli öltözetet idéző jelmezben ment iskolába, annak volt egy ingyen kostolója azon a lakomán, amelyhez az öltözéke illett. A magyar lakoma-vásáron szerzett bevétel felét az osztályok saját elképzelés szerint használják fel, felét pedig karitatív célra (Bíró Éva gyógykezelési költségeire) gyűjtik, tudtuk meg Nagy Gabriella igazgatóhelyettestől. Ugyanakkor délben zenei maraton is kezdődött.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában