Tanügy

2023.01.19. 17:50

Lorántffysok lesznek a Bălcescu iskola magyar diákjai

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium a következő tanévtől átveszi a Nicolae Bălcescu iskola magyar tagozatos osztályait és az őket tanító, véglegesítéssel rendelkező oktatókat. Helyi szinten már megszületett erről a megegyezés, de a Tanügyminisztérium még rá kell bólintson a tervre.

Fotó: Pap István

Pap István

Mindenki számára megfelelőnek tűnő megoldás született a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tagozata ügyében: az osztályokat átveszi a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, ami azért is kézenfekvő megoldás, mert a Szacsvay/Cuza Vodă utcai ingatlan, amelyben ezek az osztályok működnek, amúgy is a református egyház tulajdona. Az ügy részleteiről Kéry Hajnalt, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettesét kérdeztük, aki hangsúlyozta: csak adminisztratív átszervezésről van szó, a magyar tagozatos osztályok és az oktatóik is maradnak abban a Szacsvay utcai épületben, ahol jelenleg is vannak. A Lorántffy gimnázium az osztályokkal együtt átveszi a véglegesítéssel rendelkező pedagógusokat is, míg a Szacsvay utcai ingatlanban működő egy román tagozatos osztály jövő ősztől visszaköltözik a Nicolae Bălcescu iskola Gázgyár (Eroul Marius Cosma) utcai ingatlanába.

Előzmények

A főtanfelügyelő-helyettes szerint ezzel a megoldással pont kerülhet a Bălcescu iskola magyar tagozatos osztályainak hosszú évek óta tisztázatlan ügyére. Kéry Hajnal elárulta, hogy korábban már történt kísérlet arra, hogy megszüntessék a magyar oktatást a Bălcescuban: a megyei tanfelügyelőség vezetőtanácsában többségi döntés született arról, hogy a 2014-es tanévtől kivegyék a Bălcescu iskola beiskolázási tervéből a előkészítő és az ötödikes magyar osztályokat, ami ha megvalósult volna, a magyar oktatás lassú elsorvadását jelentette volna. Az RMDSZ helyi szintű és országos szintű közbenjárására sikerült megakadályozni azt, hogy gyakorlatba ültessék ezt a döntést, mondta Kéry Hajnal. Ez a szándék összefügg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnak azzal az elhatározásával, hogy nem akart bérleti díjat fizetni a Nagyvárad területén működő iskolaépületek használatáért. Ennek következményeként felmondták a bérleti szerződést a zsidó hitközség tulajdonában lévő Zárda/Mihai Viteazul utcai ingatlan használatára, amelyben a Bălcescu elemi iskolája működött.

Ebben a helyzetben a református püspökség nyújtott segítséget, és a polgármesteri hivatallal kötött szerződésben ingyen és bérmentve a Bălcescu rendelkezésére bocsátotta saját, Szacsvay utcai ingatlanát, azzal az egyetlen feltétellel, hogy az iskola magyar osztályai kerüljenek abba az épületbe. Még emlékezhetünk arra, hogy tavaly augusztus végén, szeptember elején mekkora botrány kerekedett ebből az ügyből, a Tanügyminisztérium vizsgálóbizottsága szegregációval vádolta a püspökséget és a polgármesteri hivatalt, idézte fel a történteket Kéry Hajnal. A botrány hatására úgy módosították a polgármesteri hivatal és a püspökség közötti, egy évre szóló megállapodást, hogy a kilenc magyar osztály mellett beköltözhet a Szacsvay utcai épületbe néhány román tannyelvű osztály is. „Jelenleg egy román tagozatos osztály van a Szacsvay utcai épületben” – tudatta Kéry Hajnal, a továbbiakban pedig kiemelte: mivel a szerződésmódosítás csak egy évre szól, a Bălcescu iskolának jövő szeptembertől ismét helyproblémái lennének, ha nem történik ebben az ügyben valami. „Az egyedüli megoldás az, ami mindenkit kielégíthet, és amit a polgármesteri hivatal, a püspökség és a tanfelügyelőség is jóváhagyott, hogy a Szacsvay utcai épület a benne működő magyar tannyelvű osztályokkal együtt a Lorántffy líceum fennhatósága alá kerüljön” – fogalmazott a főtanfelügyelő-helyettes, aki nyomatékosította azt, hogy a Lorántffy iskola minden véglegesítéssel rendelkező tanárt átvesz, aki magyar tagozaton tanít, vagyis „az öt tanító néni, aki címzetes a Bălcescuban, ott fog maradni ugyanabban az épületben, ugyanazokkal a gyerekekkel. A tanárok nagy része, akik az alaptantárgyakat tanítják, ott fognak maradni és ugyanazokat a gyerekeket fogják tanítani ugyanazokban az osztálytermekben, csak adminisztratív szempontból a Lorántffy gimnáziumhoz fognak tartozni. Aki nem végleges szerződéssel dolgozik tanárként, annak augusztus 31-én lejár a szerződése, nekik amúgy is menniük kellett volna” – mondta. Ami pedig a szülőket illeti, nemcsak ebben az esetben, hanem bármelyik iskola esetében lehetőségük van arra, hogy a vakációban elvigyék gyermeküket egyik iskolából a másikba, „de az esetek nagy többségében a szülők nem az iskola neve alapján döntenek, hanem az alapján választják meg az intézményt, hogy kik azok a pedagógusok, akik tanítják a gyerekeket” – fogalmazott.

Ügymenet

Kéry Hajnal elmagyarázta az adminisztratív átszervezés ügymenetét is. A polgármesteri hivatal és a tanfelügyelőség már felküldte az oktatásminőség-biztosítási hivatalhoz a kérelmet, hogy végezzék el a minőség-ellenőrzést. Ezen a vizsgálaton a Szacsvay utcai ingatlan tavaly már átesett, felételezhető, hogy idén ugyanolyan kedvező elbírálást fog kapni. Az ellenőrzésre vonatkozó dokumentációt a minőségbiztosítási hivatal felterjeszti a Tanügyminisztériumhoz, és az adminisztratív átszervezést tanügyminiszteri rendelettel kell jóváhagyni. Mindez még az új tanév kezdete előtt meg kell történjen, válaszolta lapunk kérdésére Kéry Hajnal.

Újabb botrány?

Noha mind a református egyház, mind a polgármesteri hivatal, mind pedig a tanfelügyelőség támogatja ezt a megoldást, mégis felmerül a kérdés, hogy megvan-e a veszélye annak, hogy a tavaly szeptemberihez hasonló botrány kerekedjen ebből az átszervezésből. Ennek kapcsán Kéry Hajnal azt mondta, hogy a tavalyi botrány során az volt a kifogás, hogy a Bălcescu iskola kétnyelvű tanintézmény, tehát az iskolához tartozó ingatlanokat is úgy kell felosztani, hogy mindkét tannyelvű osztály jusson a Szacsvay utcai ingatlanba. Megjegyezte, hogy akik ezt annak idején nehezményezték, azokat nem zavarta az, hogy a Bălcescu iskola magyar és román tannyelvű osztályai már az azt megelőző tanévben is külön épületekben működtek, „és a magyar tannyelvű osztályok a zsidó hitközség épületében voltak, ahol a körülmények messzemenően nem voltak olyan szinten, mint az új helyen. Volt olyan, hogy beesett az eső a plafonon keresztül” – fogalmazott, hozzátéve, hogy csak akkor merült fel a szegregáció vádja, amikor a magyar tagozatos osztályok egy jobb épületbe kerültek. Mindenesetre a mostani adminisztratív átszervezés során a Bălcescu iskola egy tannyelvű tanintézménnyé válik, és a Lorántffy gimnázium is egy tannyelvű intézmény marad, tehát nem lehet majd a tavaly szeptemberi botrányhoz hasonló kifogásokat emelni az átszervezés ellen. Kéry Hajnal tehát nem számít arra, hogy botrány legyen ebből az átszervezésből, „De ha lesz, állunk elébe” – zárta szavait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában