Kiállítás

2023.01.22. 09:31

Kölcsey Ferenc életútja képeken

A Magyar Kultúra Hete alkalmából különleges kiállítást nyitott meg Tóth István a nagyváradi várbeli Vilidár István Galériában. A tárlatnyitón köszöntőt mondott Tóth István AFIAP, EFIAP és Lisztes Éva, a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője is.

Törő Enikő

A XI. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotóművészeti Fesztivál keretén belül nyitották meg a Kölcsey életútja című tárlatot péntek este 18 órakor a várbeli Vilidár István Galériában. Elsőként Tóth István kurátor mondott beszédet, melyben röviden a kiállítás anyagát is bemutatta. A tárlaton összesen 50 fotó látható, ebből 46-ot ő maga, négyet pedig Fórián Andrea készített, aki egyébként kettős minőségben vett részt a megnyitón. A kiállítás anyaga 50 olyan fekete-fehér fotóból áll, melyek Kölcsey életének fontos helyszíneit mutatják be, közöttük Sződemetert, ahol született, Debrecent, ahol tanult és dolgozott, Álmosdot, ahol is birtokán gazdálkodva csak a tanulmányai érdekelték és Szatmárcsekét is, ahol elhunyt. A fotók fekete-fehérek, ugyanis így egy különlegesebb hangulatot ábrázolnak. A tárlat február 2-ig tekinthető meg.

 

Lisztes Éva intézményvezető a kultúra értékét emelte ki beszédében, hangsúlyozva azt, hogy a kulturális örökséggel felelősséggel kell bánni és, hogy a magyarság megmaradása és érvényesülése csak társadalmi összefogással maradhat meg. Hozzátette, hogy a magyar kultúra napja a megmaradásunk jelképe is, és nagyon fontos, hogy határon átívelően ünnepeljünk és hagyományt teremtsünk, ugyanis ez a határ nem szétválaszt minket, hanem összeköt. Ezután Nagyvárad és Debrecen, valamint Berettyóújfalu és Margitta testvérkapcsolatáról, és Berettyóújfalu és Nagyvárad kapcsolatáról beszélt, mely során elmondta, hogy nagyon gyakori, hogy az újfalusiak Nagyváradra jönnek színházba, múzeumba és egyéb programokra, éppen ezért fontos a jó kapcsolat ápolása is, ami már több mint húsz éve tart.

A tárlatnyitón külön köszöntötte Tóth István Porkoláb Lajost, a berettyóújfalui művelődési ház régi vezetőjét és Pető Dalma nagyváradi helyi tanácsost. A megnyitón közreműködött a Duo Sola Fide formáció, Thurzó Sándor József brácsaművész és Fórián Andrea költő is. Alkalomhoz illően a Himnusz is elhangzott szavalt formában, Fórián Andrea előadásában. 

A kiállítás a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Ház és a Nagyváradi és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) partnerségében, a Summit Agro Romania támogatásával valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában