Euro Foto Art

2023.01.30. 09:33

Kiállítás nyílt a holokauszt emléknapja alkalmából

Csíki János hegyközpályi fotóművész alkotásaiból nyílt kiállítás január 26-án, csütörtökön a nagyváradi neológ zsinagógában.

Forrás: Euro Foto Art Egyesület

A kiállítás része az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület szervezésében megvalósuló XI. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotóművészeti Fesztiválnak, ugyanakkor a január 27-i holokauszt-emléknaphoz is kapcsolódik. A Bihar Megyei Műemlékvédő Egyesülettel közösen szervezett kiállításon 52 olyan fekete-fehér fotó tekinthő meg, amelyek az auschwitzi, birkenaui és mathauseni koncentrációs táborokban készültek. 
A kiállításmegnyitón nagy számban megjelent érdeklődőket Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Egyesület igazgatója köszöntötte, kiemelve: a nagyváradi zsidó közösség mindig is fontos volt a város számára. „Január 27-én kötelességünk visszaemlékezni arra a 30.000 nagyváradira, akiket deportáltak és kivégeztek az auschwitzi, birkenaui és mathauseni haláltáborokban. Nagyvárad az egyedüli olyan város, amely értékelte a restaurált zsinagógákat, ahol állandó jelleggel adekvát kulturális rendezvényeket szerveznek” - jegyezte meg. Köszönetet mondott a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnökének, Felix Koppelmannak az események támogatásáért, illetve külön köszöntötte a kiállításmegnyitón jelen levő Robert Schorrt, a Nagyváradi Zsidó Hitközség Közösségi Központjának igazgatóját. 
Tóth István nagyváradi fotóművész szintén köszöntötte a kiállításmegnyitón megjelent érdeklődőket, illetve gratulált a kiállító fotóművésznek, átadva a kiállításról szóló emlékoklevelet. A váradi kiállítás anyagából álló tárlatot a Vénig László Fotóklub partnerségében pénteken Nagykárolyban, a Károlyi kastélyban is megnyitották. Mindkét kiállításmegnyitón fellépett Thurzó Sándor József nagyváradi brácsaművész. A kiállításmegnyitókat élőben közvetítették az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület Facebook-oldalán, így azok bármikor visszanézhetőek. A kiállított alkotások megtekinthetők az egyesület honlapján.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában