Hatástanulmány

2023.01.12. 14:00

Jóváhagyták a gyorsforgalmi út hatástanulmányát

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakbizottsága pozitívan véleményezte január 11-én az Arad és Nagyvárad közt építendő gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányát.

Forrás: Facebook/Ilie Bolojan

Ciucur Losonczi Antonius

A bukaresti ülésen részt vett Ilie Bolojan megyei tanácselnök is, aki arról számolt be, hogy bemutatták a projekt nyomvonalát, illetve kielemezték, hogy a tervezett 12 közúti csomópont milyen hatást gyakorol a már létező útvonalakra. Tanulmányozták ugyanakkor a rácsatlakozási lehetőségeket is, illetve az előnyeit a majdani sztrádának: azt, hogy Nagyszalonta környékén kapcsolatot teremt Magyarországgal, valamint, hogy elérhetővé teszi a Nagyvárad és az észak-erdélyi autópálya közti összekötőutat. A következő ütemben a közúti biztonsági auditot kell kidolgozni, ennek jóváhagyása márciusban történhet meg. Ilie Bolojan azt reméli, hogy áprilisban kormányhatározatok születnek a műszaki-gazdasági mutatók elfogadásáról és az érintett területek kisajátításáról. Miután a műszaki tervet befejezik és elkészül a tenderfüzet, versenytárgyalást írnak ki a kivitelezésre.

Forrás: Facebook/Ilie Bolojan

Mint korábban beszámoltunk róla, az Arad és Nagyvárad közt építendő gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányát 2022. december 16-i együttes ülésükön fogadták el a megye és a város önkormányzati képviselő-testületei. Az út 120,1 kilométer hosszú lesz és négysávos. Bihar megyében egy öt kilométeres bekötőúttal kapcsolódik Nagyszalontához, a szomszédos megyében pedig három kilométeres útszakasszal Aradhoz. Ugyanakkor elvezet a Szalonta és Békescsaba közti határátkelőhöz (9,85 kilométer), így a felsoroltakkal együtt a teljes hossza valójában 138 kilométer lesz.

Forrás: Facebook/Ilie Bolojan

A munkálatokat három útszelvényre bontják: Nagyvárad–Nagyszalonta, Nagyszalonta–Kisjenő, Kisjenő–Arad. A beruházás becsült költsége bruttó 10,7 milliárd lejt, a finanszírozást európai uniós pénzforrásokból biztosítják. A megvalósítás érdekében partnermegállapodást kötöttek a Bihar és az Arad megyei tanácsok, a nagyváradi és az aradi önkormányzatok és a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR).

Forrás: Facebook/Ilie Bolojan

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában