Évértékelés

2023.01.12. 17:24

Jól ment az adóbehajtás a váradi önkormányzatnak

Az elmúlt évre esedékes helyi adók és illetékek 95 százalékát sikerült begyűjtenie a nagyváradi önkormányzatnak, amely a korábbi évek elmaradásainak 85 százalékát is behajtotta.

Illusztráció

Pap István

A nagyváradi önkormányzat gazdasági igazgatóságának tegnapi évérértékelő sajtótájékoztatóján Antonia Nica alpolgármester kiemelte azt, hogy az elmúlt évre esedékes helyi adók és illetékek – azaz az ingatlan-, telek- és gépjárműadók – 95 százalékát sikerült begyűjteni, sőt, a korábbi évek elmaradásainak 85 százalékát is behajtotta az önkormányzat. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a város megőrizte költségvetési egyensúlyát. Eduard Florea gazdasági igazgató szerint 2022 kiemelkedő év volt abból a szempontból, hogy az adóköteles polgárok milyen jelentős arányban fizették be helyi adóikat, de ehhez a jó eredményhez hozzájárultak az önkormányzat különböző akciói és kedvezményei is. Mint mondta, például az egyik kampányban az idén is arra ösztönözték a polgárokat és a vállalkozásokat, hogy online fizessék be adóikat, aminek pozitív következménye az is, hogy kevesebben állnak sorba a városháza ügyfélfogadó termében.

Tavaly összesen 129.599.980 lej helyi adót és illetéket fizettek be a helyi költségvetésbe a nagyváradi magán- és jogi személyek, és külön pozitívumként emelték ki az illetékesek azt, hogy a befizetések 56 százaléka online történt. Nagyváradon 146.176 adóköteles polgár él, közülük 19 ezer halmozott fel adóhátralékot. Noha nagyon magas volt az önként befizetők aránya, azért a tavaly is szükség volt végrehajtásokra. A gazdasági igazgatóság adatai szerint 2022-ben 19.040.711 lej bevétel származott végrehajtásokból. Ez utóbbi kapcsán Sorin Iacob, a gazdasági igazgatóság helyettes vezetője elmondta, hogy a tavaly nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a bírságokból felhalmozott tartozásokat közmunkára változtassák azoknak a személyeknek az esetében, akiktől nincs mit lefoglalni. Ehhez bírósági ítéletekre volt szükség, és ezek megszületése után sikerült elérni azt, hogy ezek az emberek közmunkával róják le tartozásukat a városnak. Nagyon sikeresnek nevezte Sorin Iacob azt a kedvezményt, mely szerint azok számára, akik tavaly decemberig kifizették a korábbi évekre esedékes helyi adókat és illetékeket, az önkormányzat eltörölte a büntetésüket, illetve a késedelmi kamatukat. Ennek a kedvezménynek a hatására olyanok is befizették a helyi illetékeiket, akik már vagy tíz-tizenöt éve nem fizettek adót, mondta Iacob. Eduard Florea azt jegyezte meg, hogy az adóhátralékosok mintegy 70 százaléka a bírságokat és a gépjárműadót nem fizeti ki, és hogyha ezek az emberek nem rendelkeznek ingatlantulajdonnal, akkor nagyon nehéz megtalálni őket és behajtani rajtuk a tartozást. Kérdésünkre válaszolva Eduard Florea elmondta: nincs tudomása arról, hogy a belvárosi ingatlanok felújítása nyomán a lakástulajdonosokra eső felújítási költségeket az érintettek ne fizetnék be, és tudomása szerint végrehajtások sem történtek emiatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában