Fejlesztés

2023.01.19. 16:00

Jelentős beruházások Szentjobbon

Kultúrház, bicikliút-hálózat, megújuló polgármesteri hivatal és aszfaltozás: fontos beruházásokat finanszíroz a fejlesztési minisztérium Szentjobbon.

ERDON-összeállítás

Szentjobb község több beruházásra is finanszírozást nyert a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztérium által biztosított alapokból. A héten aláírt beruházásokról és munkálatokról Zatykó Jácintot, Szentjobb község RMDSZ-es elöljáróját kérdeztük.
– A hét folyamán Bukarestben járt és két különálló beruházás szerződését is sikerült aláírnia a fejlesztési minisztériumban. Melyek voltak ezek?
– Az egyik szerződés, amelyet szerdán Bukarestben sikerült aláírnunk, az a Szentjobbon létrehozandó bicikliút-hálózat finanszírozásása vonatkozott, a másik pedig a fejlesztési minisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Befektetési Vállalat (CNI) révén épülő kultúrotthon kivitelezési szerződése.
– Mit jelentenek pontosan ezek a beruházások?
– Szentjobbon több kilométer hosszan kétsávos bicikliút-hálózatot hozunk létre a szőlőhegyen, amelynek révén számos borospince és szőlős lesz megközelíthető kerékpáron. A másik fontos beruházás pedig egy új kultúrház létrehozása. Úgy gondolom, hogy a közösségi élet fellendüléséhez szükséges a megfelelő infrastruktúra biztosítása is. A kultúrotthonban várhatóan egy díszterem, konferenciatermek, különféle gyakorlati és elméleti képzésre alkalmas tantermek, öltözők és raktárhelyiség lesz. Ezen felül az épület a kornak megfelelő feltételeket biztosít majd a közösség számára kulturális tevékenységek szervezésére és a helyi hagyományok ápolására és megőrzésére, amelyre nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni a jövőben is. Mint az köztudott, Szentjobbon több hagyományőrző egyesület is működik. Az épületben a különféle helyiségek három szinten, az alagsorban, a földszinten és a tetőtérben helyezkednek majd el. Az épület energia- és költséghatékonyságát egy napkollektor-rendszer fogja biztosítani.
– A fentebb említett beruházásokról szóló szerződéseket ezen a héten látták el kézjegyükkel a felek. Vannak egyéb beruházások is, amelyek finanszírozási szerződését már aláírták?
– Természetesen vannak, hiszen tavaly novemberben a Bihar megyei települések között elsőként nyertünk finanszírozást helyi úthálózat korszerűsítésére a fejlesztési minisztérium által indított Anghel Saligny-alapból. A szerződésünk aláírása óta a településünk meg is kapta az első számla visszatérítését a minisztériumtól, ily módon, amint az időjárás lehetővé teszi, el is kezdődnek az aszfaltozási munkálatok. Ugyanakkor decemberben községünk polgármesteri hivatalának megújítására írtuk alá Cseke Attila RMDSZ-es szaktárcavezetővel a finanszírozási szerződést.
– Várhatók még további beruházások a településen?
– Természetesen várhatók, hiszen további beruházásokra kérvényeztünk és nyertünk finanszírozást a fejlesztési minisztériumhoz tartozó alapokból. Ilyen a biharcsanálosi kultúrház felújítása, a községszintű úthálózat korszerűsítése, valamint további bicikliutak építése. Ezen pályázatokra is hamarosan megkötjük a szerződéseket. Meg kell említenem, hogy soha ennyi lehetősége nem volt egy községnek sem arra, hogy a beruházásaira finanszírozást találjon. A fejlesztési minisztériumban végbement reformfolyamatok és az olyan új alapok létrehozása, mint amilyen az Anghel Saligny is, jól példázza az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának fontosságát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában