Fejlesztés

2023.01.19. 16:00

Jelentős beruházások Szentjobbon

Kultúrház, bicikliút-hálózat, megújuló polgármesteri hivatal és aszfaltozás: fontos beruházásokat finanszíroz a fejlesztési minisztérium Szentjobbon.

ERDON-összeállítás

Szentjobb község több beruházásra is finanszírozást nyert a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztérium által biztosított alapokból. A héten aláírt beruházásokról és munkálatokról Zatykó Jácintot, Szentjobb község RMDSZ-es elöljáróját kérdeztük.
– A hét folyamán Bukarestben járt és két különálló beruházás szerződését is sikerült aláírnia a fejlesztési minisztériumban. Melyek voltak ezek?
– Az egyik szerződés, amelyet szerdán Bukarestben sikerült aláírnunk, az a Szentjobbon létrehozandó bicikliút-hálózat finanszírozásása vonatkozott, a másik pedig a fejlesztési minisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Befektetési Vállalat (CNI) révén épülő kultúrotthon kivitelezési szerződése.
– Mit jelentenek pontosan ezek a beruházások?
– Szentjobbon több kilométer hosszan kétsávos bicikliút-hálózatot hozunk létre a szőlőhegyen, amelynek révén számos borospince és szőlős lesz megközelíthető kerékpáron. A másik fontos beruházás pedig egy új kultúrház létrehozása. Úgy gondolom, hogy a közösségi élet fellendüléséhez szükséges a megfelelő infrastruktúra biztosítása is. A kultúrotthonban várhatóan egy díszterem, konferenciatermek, különféle gyakorlati és elméleti képzésre alkalmas tantermek, öltözők és raktárhelyiség lesz. Ezen felül az épület a kornak megfelelő feltételeket biztosít majd a közösség számára kulturális tevékenységek szervezésére és a helyi hagyományok ápolására és megőrzésére, amelyre nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni a jövőben is. Mint az köztudott, Szentjobbon több hagyományőrző egyesület is működik. Az épületben a különféle helyiségek három szinten, az alagsorban, a földszinten és a tetőtérben helyezkednek majd el. Az épület energia- és költséghatékonyságát egy napkollektor-rendszer fogja biztosítani.
– A fentebb említett beruházásokról szóló szerződéseket ezen a héten látták el kézjegyükkel a felek. Vannak egyéb beruházások is, amelyek finanszírozási szerződését már aláírták?
– Természetesen vannak, hiszen tavaly novemberben a Bihar megyei települések között elsőként nyertünk finanszírozást helyi úthálózat korszerűsítésére a fejlesztési minisztérium által indított Anghel Saligny-alapból. A szerződésünk aláírása óta a településünk meg is kapta az első számla visszatérítését a minisztériumtól, ily módon, amint az időjárás lehetővé teszi, el is kezdődnek az aszfaltozási munkálatok. Ugyanakkor decemberben községünk polgármesteri hivatalának megújítására írtuk alá Cseke Attila RMDSZ-es szaktárcavezetővel a finanszírozási szerződést.
– Várhatók még további beruházások a településen?
– Természetesen várhatók, hiszen további beruházásokra kérvényeztünk és nyertünk finanszírozást a fejlesztési minisztériumhoz tartozó alapokból. Ilyen a biharcsanálosi kultúrház felújítása, a községszintű úthálózat korszerűsítése, valamint további bicikliutak építése. Ezen pályázatokra is hamarosan megkötjük a szerződéseket. Meg kell említenem, hogy soha ennyi lehetősége nem volt egy községnek sem arra, hogy a beruházásaira finanszírozást találjon. A fejlesztési minisztériumban végbement reformfolyamatok és az olyan új alapok létrehozása, mint amilyen az Anghel Saligny is, jól példázza az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának fontosságát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában