Támogatott tartalom

2023.01.31. 09:47

Hogyan számlázzák az energiafogyasztást 2023. január 1-jétől?

A 2022/357. számú törvény előírásai szerint 2023. január 1-jétől 2025. március 31-ig változik az energiafogyasztás számlázási módja.

Ennek alapján az Enel Energie és az Enel Energie Muntenia minden lakossági fogyasztója automatikusan részesül a villamos energia és a földgáz plafonértékének megállapításában, fogyasztástól függően, az alábbiak szerint:

Villamos energia:

👉 A havi 0 és 100 kWh közötti fogyasztással rendelkező ügyfelek – maximum 0,68 lej/kWh-t fizetnek (illetékekkel együtt)

👉 A havi 100,01 és 300 kWh közötti fogyasztással rendelkező ügyfelek – maximum 0,80 lej/kWh-t fizetnek a havi 100,01 és 255 kWh közötti fogyasztásért és maximum 1,3 lej/kWh-t a 255 kWh és 300 kWh közötti fogyasztásért (illetékekkel együtt)

👉 A havi 300 kWh fogyasztást meghaladó ügyfelek maximum 1,3 lej/kWh-t fizetnek (illetékekkel együtt)

👉 Ha a hatályos villamosenergia-szerződésben szereplő ár alacsonyabb, mint a hatályos jogszabályból (2022/357. sz. törvény) adódó végső ár, akkor a szerződésben szereplő árat kell alkalmazni.

Nagyon fontos tudni, hogy 2023. január 1-jétől a végső ár felső határának kiszámításához a számlakészítés hónapjában keletkezett áramfogyasztást veszik figyelembe.

Földgáz:

Minden lakossági fogyasztó továbbra is részesül a 0,31 lej/kWh maximalizált végső árból (illetékekkel együtt).

Kinek kell benyújtania dokumentumokat ahhoz, hogy az első kategóriába tartozzon?

Továbbra is három fogyasztói kategória létezik, az ide tartozóknak különféle dokumentumokat kell benyújtaniuk ahhoz, hogy fogyasztástól függetlenül részesülhessenek a 0,68 lej/kWh-s villamosenergia-árplafonból:

a. Egyszülős családok:

Az egyedülálló személyből és az általa eltartott, vele együtt élő gyermekekből álló család, a gyermek 18 éves koráig; a korhatár 26 évre emelkedik, ha a nagykorú gyermek valamilyen oktatási formát választ.

Szükséges dokumentumok:

• Kérvény

• Saját felelősségre tett nyilatkozat

b. Azon lakossági fogyasztók, akik legalább 3 gyermeket tartanak el 18 éves korig; a korhatár 26 évre emelkedik, ha a nagykorú gyermek valamilyen oktatási formát választ.

Szükséges dokumentumok:

• Kérvény

• Saját felelősségre tett nyilatkozat

c. Azon lakossági fogyasztók, akik orvosi eszközöket használnak

Ezek azok a lakossági fogyasztók, akiknek a fogyasztási helyén elektromos hálózatról táplált készülékeket, orvosi berendezéseket használó személyek élnek.

Szükséges dokumentumok:

• Kérvény

• Szakorvos által kiállított igazolás

Ezen fogyasztói kategória esetében a fenti dokumentumok benyújtása nem helyettesíti a veszélyeztetett energiafogyasztókkal szembeni, a 2021/226. számú törvény előírásaiban foglalt szociális védelmi intézkedéseket.

 

Mindhárom fenti kategóriában az orvosi igazolást, a kérvényt és a saját felelősségre tett nyilatkozatot nem kell havonta benyújtani, csupán egyszer. A dokumentumokat bármikor be lehet nyújtani az áramszolgáltatóhoz, de a végső számlázott, maximalizált ár az említett dokumentumok benyújtását követő hónap elsejétől érvényes.

Az Enel Energie és az Enel Energie Muntenia lakossági fogyasztói, akik feliratkoznak a fent említett kategóriákba, elküldhetik dokumentumaikat a plafonarecasnic@enel.com e-mail címre, vagy benyújthatják az Enel kirendeltségeiben.

Lehet-e a fogyasztókat az egyik hónapban egyik, a másik hónapban pedig egy másik maximalizálási kategóriába sorolni?

A maximalizálási kategóriába való tartozás hónapról hónapra változhat. Például ha egy hónapban a fogyasztás 0 és 100 kWh közé esik, akkor az ügyfél abban a hónapban a 0,68 lej/kWh (illetékekkel együtt) maximalizált végső számlázott árban részesül. Ha a következő hónapban a villamosenergia-fogyasztása 100,01 és 255 kWh között van, a fogyasztónak az adott hónapra a 0,80 lej/kWh (illetékekkel együtt) maximalizált végső számlázott árat kell kifizetnie. További friss információk az energiafogyasztási intézkedésekkel kapcsolatban az enel.ro oldalon, a Plafonare menüpont alatt.

Decembertől a villamosenergia-fogyasztás kiszámlázása eltérő jogszabályi intézkedések alapján történik

Mivel a villamosenergia-árplafon kiszámítására vonatkozó új jogszabályi rendelkezések 2022. december 16-án léptek hatályba, az Enel Energie és az Enel Energie Muntenia a 2022. december 1–15. közötti fogyasztást az ebben az időszakban hatályos 2022/27. számú sürgősségi rendelet alapján számlázza. Így december első felében a számlák kiállításakor az ügyfél által elfogadott megállapodásban szereplő becsült fogyasztási értéket vették figyelembe.

Annak érdekében, hogy a jogszabályban előírtaknak megfelelően helyesen alkalmazzák az ármaximálást, az Enel beszállítói jelenleg a legújabb rendelkezéseket vezetik be informatikai rendszerükbe. Ennek eredményeképpen 2022. december második felének fogyasztása a 2022/357. sz. törvény és a 2022/192. sz. sürgősségi kormányhatározat értelmében a 2023. januári villamosenergia-fogyasztással együtt fog megjelenni a fogyasztók által februárban kapott számlán.

Nagyon fontos! 

Az ármaximálás minden egyes hónapra külön-külön vonatkozik, nem pedig a halmozott fogyasztásra! Tehát a decemberi hónapra vonatkozóan hatályba lép a szabályozás, és alkalmazzák a megfelelő ármaximálást, figyelembe véve az abban a hónapban hatályos jogszabályi intézkedéseket. Hasonlóképpen, az ügyfelek által februárban kapott számla külön sorban tartalmazza majd a januári fogyasztást is, a januári ármaximálással együtt.

 

Fizetett hirdetés!

CH 2229

 

Címkék#enel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában