Emlékezés

2023.01.25. 08:38

Filmvetítést tartanak a Léda-házba

Már csak az van, ami nincs - A holokauszt emlékezete a mai Magyarországon címmel készített dokumentumfilmet Csepeli György, Kiss Richárd, Papp Richárd és Surányi András fókuszcsoportos beszélgetések alapján. A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben részletesebb holokausztoktatást vezettek be az iskolai tantervekbe, valamint emlékművek, múzeumok épültek, könyvek és filmek jelentek meg a holokausztra való emlékezés érdekében. Felmerül azonban, hogy mindez hogyan járul hozzá a holokauszt emlékezetének fenntartásához, milyen jelentéssel bír ma a holokausztra való emlékezés a különböző generációk között, különböző településeken? A film négy lokális közösségben, három generáció körében készített csoportos interjúk révén vizsgálta a holokauszt-emlékezet generációs változásait. A négy választott településen (Budapest, Kőszeg, Ricse és Nagyvárad) készített interjúk lehetőséget adnak a holokauszt emlékezet magyarországi és határon túli magyarok körében mutatkozó egyezéseinek és különbségeinek összehasonlító elemzésére is.
A dokumentumfilm nagyváradi vetítését, illetve az azt követő, Csepeli György szociálpszichológus, egyetemi tanár által vezetett beszélgetést 2023. január 25-én, szerdán 18 órától tartják a Léda-házban (Republicii 59.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában