Tisztelgés

2023.01.29. 10:43

Festmény- és fotókiállítás a holokauszt emléknapján

Festmény-, grafika- és fotókiállítás nyílt január 27-én, pénteken a váradi Aachvas Rein zsinagógában berendezett Zsidó Történeti Múzeumban a holokauszt emléknapja alkalmából.

A szerző felvételei

P. Nagy Noémi
Szomszédaim, a nagybányai zsidók címmel időszaki kiállítás nyílt festményekből, grafikákból és fotókból a váradi Aachvas Rein zsinagógában. A tárlaton a nagybányai művésztelep különböző időszakaiban tevékenykedő zsidó festők 28 képzőművészeti alkotása (olajfestmény, akvarell, grafika, tusrajz stb.) látható, valamint 25 fotót állítottak ki a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum gyűjteményéből. A tárlatot a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány a nagybányai Szépművészeti Múzeummal és a Máramaros Örökségvédelmi Egyesülettel közösen szervezte meg. A pénteki kiállítást az említett intézmények vezetői nyitották meg. Elsőként Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány ügyvezető igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy kötelességünk minden módon megemlékezni azokról, akik elszenvedték a holokausztot. A továbbiakban szólt a közelmúltban, 103 éves korában elhunyt Mózes Teréz néprajzkutatóról, holokauszt-túlélőről, Nagyvárad kulturális életének kiemelkedő alakjáról, aki személyes gyűjteményével hozzájárult az Aachvas Rein zsinagógában berendezett Zsidó Történeti Múzeum létrejöttéhez is. A tárlatmegnyitón egy perces néma csenddel tisztelegtek a jelenlevők Mózes Teréz emléke előtt.

 

Robert Ștrebeli, a nagybányai Szépművészeti Múzeum vezetője elmondta: a kiállítás révén a két világháború közötti időszakba utazhatnak vissza a látogatók, amikor a nagybányai művésztelep sokak alkotóhelye volt. A jelenlegi tárlatot a nagybányai festőiskola kilenc zsidó művészének alkotásaiból állították össze. Név szerint Iványi-Gründwald Béla, Mund Hugó, Kázár Vasile, Jándi Dávid, Vadász Endre, Klein József, Leon Alex, Katz Márton és Ziffer Sándor alkotásai láthatók. Cotos Róbert, a Máramaros Örökségvédelmi Egyesület elnöke a fotógyűjteményről beszélt. Kiemelte, hogy a 25 portrén vagy családi fotón szereplő személyek nem meghaltak, hanem megölték őket. Egyszerű emberek, munkások, iparosok, művészek voltak, némelyikük még Nagyváradhoz is kötődött. Mint elmondta, azért is fontos emlékezni a történtekre, hogy ne történhessen meg még egyszer hasonló tragédia. A hivatalos megnyitót követően a jelenlévők számára Robert Ștrebeli tartott tárlatvezetést, majd Gabriela Lobonț történész ismertette az emeleten lévő, a nagyváradi zsidókkal kapcsolatos kiállítás anyagát. Az időszakos tárlat május 31-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában