Felújítás

2023.01.20. 10:12

Felújítanak két ortodox fatemplomot

A Műemlékek Országos Ambulanciája nevű civil szervezet kezdeményezésére, a Zéró Pozitív Laboratórium Egyesület segítségével megújulnak az élesdloki (Luncșoara) és a várfancsikai (Fâșca) ortodox fatemplomok. A projekt partnerei a Prefektúra és a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság.

Forrás: cjbihor.ro

Ciucur Losonczi Antonius

Dumitru Țiplea prefektus a témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón jelezte, hogy az ötlet A Román Kultúra Napjához kapcsolódik, melyet minden évben január 15-én ünnepelnek. Kijelentette, hogy személyes okai is vannak annak, hogy támogatja a projektet, mert a munkaköri leírásán túl mindig szívügyének tekintette a hagyományőrzést. Ez azért van, mert a történelmi Máramarosból származik. A szülőfaluja, Jód (Ieud) környékén két fatemplom és egy kőtemplom is áll, és a nagymamája rendszeresen elvitte őt az egyik, a 14. században épült, az UNESCO Világörökség részét képező fatemplomba. Megjegyezte: egy 2015-ös statisztikai adat szerint Bihar megyében 455 műemlék található, ezek közül 170 régészeti örökség és 245 épület.
Adriana Ruge, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy a fatemplomok száma 59-   ezek közül 20 rossz állapotban van. Amúgy pedig az általa irányított intézmény fontosnak tartja az örökségvédelmet is, nemcsak a jeles személyiségek emlékének az ápolását és az írott anyagoknak a tanulmányozását, gondozását.
Eugen Vaida, a Műemlékek Országos Ambulanciája nevű civil szervezet vezetője kifejtette, hogy a 2016 óta működnek azzal a céllal, hogy megmentsék a több száz lepusztult állagú romániai műemléket. Együttműködnek szakértőkkel, mesteremberekkel, műépítészekkel, önkéntesekkel, egyetemi hallgatókkal, a helyi közösségekkel és a hatóságokkal is. Minden régióban van egy „intervenciós szettjük”, mely tartalmaz egy-egy felszerelt furgont, építőanyagokat és különféle olyan eszközöket, melyek hasznosnak bizonyulhatnak a renoválások során. Ugyanakkor egyfajta népművelői küldetésre is vállalkoznak, mert szeretnék mindenkivel megértetni azt, hogy mennyire értékesek kulturális szempontból az omladozó és pusztulásra ítélt objektumok.
A Zéró Pozitív Laboratórium Egyesületet képviselő Zsák Gréta- Adrian Pescaru műépítész-házaspár elmondta, hogy azért esett a választás az élesdloki és a várfancsikai ortodox fatemplomokra, mert rossz állapotban vannak és nem túl messze Nagyváradtól, ami logisztikai szempontból előnyös. A következő ütemben megvásárolják az anyagokat, összeállítják a dokumentációt és beszerzik a szükséges engedélyeket. Önkéntesek toboroznak, majd elkezdik a munkálatokat. Az élesdloki fatemplom restaurálása három hétig, a Várfancsikában levőé öt hétig tarthat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában