Gyász

2023.01.20. 11:24

Elhunyt Mózes Teréz

2023. január 19-én, csütörtökön hosszú szenvedés után Tel-Avivban elhunyt Mózes Teréz erdélyi magyar műtörténész, néprajzi író, a történettudományok doktora. Mózes Terézt pénteken temetik el Tel-Avivban.

Forrás: ebihoreanul.ro

Mózes Teréz magyar műtörténész, néprajzkutató, a történettudományok doktora, a Körösvidék néprajzi kutatója, a nagyváradi zsidók történeti monográfiájának írója, a nagyváradi zsidók deportálását dokumentáló önéletrajzi vonatkozású publikációk és könyvek szerzője, a Körösvidéki Múzeum muzeográfusa volt. Nevéhez fűződik a nagyváradi zsidóság történetét bemutató múzeumi gyűjtemény létrehozása az Aachvas Rein zsinagógában (2017) – közölte az Oradea Heritage munkaközössége. „Akik ismertük, szomorú szívvel búcsúzunk Mózes Teréztől” – tették hozzá. „Nagy szomorúsággal búcsúzunk barátunktól, mentorunktól és a Tikvah Egyesület tiszteletbeli tagjától, Mózes Teréztől” – írták a váradi Tikvah Egyesület képviselői is. „Mély fájdalommal töltött el bennünket a hír, hogy 103 éves korában elhunyt Mózes Teréz, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum muzeográfusa, a néprajzi osztály vezetője… Örökre megmarad emlékezetünkben mind szakértelméért és nemeslelkűségéért, mind pedig nagylelkűségéért, amellyel múzeumunknak adományozta néprajzi tárgyai lenyűgöző gyűjteményét (több mint 800 darabot, főként kerámiaedényeket), valamint személyes könyvtárának több mint 2300 kötetét” – ezekkel a szavakkal búcsúzik a Körösvidéki Múzeum közössége. Mózes Teréz több éve már Izraelben élt, 2022. november 6-án töltötte be a 103. életévét.

Forrás: Körösvidéki Múzeum


Mózes Teréz Szilágysomlyón született 1919. november 6-án. Családjával még gyerekként, 1928-ban költözött Nagyváradra, ahol a zsidó leánygimnáziumban, majd az Oltea Doamna Líceumban végezte tanulmányait. Kolozsváron, a Bolyai Tudományegyetemen szerzett művészettörténeti, néprajzi, valamint francia nyelv és irodalom szakon képesítő oklevelet (1949), majd Bukarestben doktori címet. Egész életét a néprajznak, illetve az ország nyugati részén élő, azon belül a váradi zsidóság történetének kutatására szentelte.


Fiatal korától lenyűgözte a népművészet világa: „Gyerekkorom óta tetszett a piacok hangulata, ahol román, magyar, szlovák, rutén parasztemberek népviseletbe öltözve hozták portékáikat, élelmiszereket, kerámiákat” – nyilatkozta egy korábbi interjúban. A Körösök Népi Alkotások Regionális Házának igazgatójaként (1955–1964) kiemelkedő volt a környék népi mesterségeinek megmentéséért tett erőfeszítése. Hasonlóan járt el akkor is, amikor a Körösvidéki Múzeumban hozzájárult a Néprajzi Osztály létrehozásához, amelyet 1967-től ő is vezetett.
Élete során Mózes Teréz a szenvedéseit, fájdalmait, örömeit azok teljes egészében élte meg. Megjárta az auschwitzi, a riga-kaiserwaldi, a stutthofi, gutaui koncentrációs táborokat, ezekben a lágerekben vesztette el családjának egy részét, egy-egy darabot önmagából, ezek előtt pedig 30.000 zsidóval együtt megtapasztalta a nagyváradi gettó borzalmas körülményeit. Ezekből az élettapasztalatokból születtek meg később a Bevérzett kőtáblák és a Nagyváradi zsidók című könyvek.

Forrás: Körösvidéki Múzeum


Mózes Teréz századik születésnapja alkalmából 2019-ben Száz hang Mózes Terézért címmel ünnepséget szerveztek Nagyváradon. A rendezvényen váradi diákok száz részletet olvastak fel Mózes Teréz Bevérzett kőtáblák című emlékiratából. Az ünnepelt Skype-híváson keresztül fogadta akkor a köszöntéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában