Emléktúra

2023.01.15. 08:54

„Egy háborúból egyedül a halál kerül ki győztesen”

A Donnál 80 éve megsemmisült 2. magyar hadseregre emlékezve, a hősök tiszteletére emléktúrát szervezett a Tanoda Egyesület a betfiai erdőben szombaton. A Kecse Attila által vezetett túra útvonalát a püspökfürdői II. világháborús állásrendszer képezte.

Ciucur Losonczi Antonius

Az eseményt immár a 11. alkalommal szervezték meg. Szokás szerint Kecse Gabriella egyesületi elnök köszöntött mindenkit az erdészház melletti filagóriánál, és idézte fel röviden a Don-kanyarban történteket. Az elmúlt évtizedben már sok minden elhangzott erről ezen a túrán, ezeket nem ismételte el, inkább azt emelte ki, hogy a résztvevők a felmenőik iránti tiszteletből, illetve magyarságtudatukat erősítendő döntöttek úgy, hogy csatlakoznak az emlékezőkhöz.

 

Megjegyezte: sajnos idén nem mondhatja el azt, hogy hála Istennek a mi térségünkben nem zajlik háború, de remélhetőleg jövő ilyenkor már béke lesz Ukrajnában. Utalt arra, hogy az elmúlt esztendőkben volt már olyan, hogy fiúgyermek hazaírt utolsó levelét olvasták fel, valamint naplójegyzetet is ismertettek. Olyan is előfordult, hogy szavaltak és énekeltek, és azt is taglalták már, hogy a magyarok hősök voltak-e vagy csak parancsot hajtottak végre a Don-kanyarban, és azt a következtetést vonták le, hogy az ő olvasatukban mindenképpen hősök voltak, a becsületesség, a kötelességteljesítés és a hazaszeretet példaképei számunkra. Ezek pedig mind olyan tulajdonságok, melyek gondolkodásra kell késztessenek bennünket, hogy vajon mi, azon a helyen, ahol élünk és dolgozunk, hogyan vívjuk meg a saját harcainkat? Zárszóként pedig Kecse Gabriella Sarah J. Maas amerikai regényíró azon mondatát idézte, miszerint „egy háborúból egyedül a halál kerül ki győztesen”.

 

A túrákon az évek során részt vett az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE 91 Nagyvárad) néhány tagja, valamint cserkészek is. Előbbiek közé tartozott a tavaly elhunyt Danicska János „Papa” is, aki mindig jelen volt, ezért róla külön megemlékeztek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában