Érmihályfalva

2023.01.30. 13:06

Díjátadás a magyar kultúra napján Érmihályfalván

A Gizella Művelődési Központban zajlott a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepi műsor Érmihályfalván január 22-én, vasárnap. Ennek keretében átadásra kerültek a Pódium Díjak, valamint a helyi RMDSZ által alapított Szépműves Díj, amely annak a pedagógusnak jár, aki a nevelő munkát az osztálytermek falain kívül is magáénak érzi.

Forrás: ermihalyfalva.ro

ERDON-összeállítás

Boros Emőke tanárnő köszöntötte a megjelenteket, emlékeztetve arra, hogy kettős bicentenáriumot ünneplünk az idén: kétszáz éve született Petőfi Sándor, valamint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz szövegének megírását. Ezután vázolta az ünnepi program menetét, majd színpadra szólította Karsai Attila alpolgármestert, hogy tartsa meg ünnepi beszédét.

Forrás: ermihalyfalva.ro

Az elöljáró örömét fejezte ki, hogy végre igazán méltó helyen ünnepelhetjük a Magyar Kultúra Napját, az RMDSZ vezetői által kezdeményezett beruházásnak köszönhetően színvonalas helyszínt tud biztosítani az intézmény a város lakosságának, minden ünnepi alkalomra. „Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések szerte a magyarlakta településeken alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és tovább adjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. A mi feladatunk egyértelmű kell legyen e tekintetben. Nevelni, és átadni mindazt, amit tanulni lehet, megerősíteni fiataljainkban a magyar kultúra iránti érdeklődést” – fogalmazott többek között Karsai Attila.
Gábor Éva tanítónő, a Kulturális Bizottság elnöke beszédében kiemelte: a magyar kultúra nemcsak az ünnepnapok része, hanem mindennapjainkat szövi át, kezdve a tiszteletteljes köszönéstől, az öltözködésen át. ,,A mi himnuszunk más, mint a többi nemzeté, már pusztán dallamával is mélyen megérint minket. Talán azért, mert e vers és dal valójában imádság’’ – fogalmazott.
Következett a Pódium Díjak átadása, amellyel az elmúlt pandémiás időszak alatt is tevékenykedő, fejlődő helyi kulturális csoportok munkáját ismerik el. Elsőként a Móka Színjátszó Csoport képviseletében a csoport vezetőjét, Szabó Jánost szólították színpadra. Laudációjukból kiderült, hogy a járvány alatt is töretlenül dolgoztak, lehetőségeik szerint bemutatókat, előadásokat is tartottak. A díjat Varga Róbert, a helyi Zelk Zoltán Általános Iskola igazgatója, helyi tanácsos adta át Szabó Jánosnak.

Forrás: ermihalyfalva.ro

A következő díjazott, a Veres László Zsolt Városi Kórus 2006-os megalakulását névadójának, Veres László Zsoltnak, akkori református kántornak köszönheti. Megalakulásakor a létszáma 25–30 közötti volt, ez az évek során folyamatosan változott. A jelenlegi kórus Darabont Alíz tanárnő-karvezető vezetésével valósítja meg egykori alapítója álmait. Ő több mint tíz éve áll a csoport élén. Az elmúlt időszakban számos rendezvényen képviselték a várost a környező településeken, és itthon is büszkén öltik magukra a kórus szép ,,egyenruháját’’. A díjat Rencz Gyöngyi és Török Erzsébet vette át Karsai Attila alpolgármestertől, a karvezető helyett, aki sajnos nem tudott jelen lenni.

Forrás: ermihalyfalva.ro

A harmadik díjazott a Silver Wings Egyesület volt. Az Érmihályfalván huszonhárom, Érkörtvélyesen tizenkét éve működő tánccsoportok idén ünneplik egyesületté válásuk tizedik évfordulóját. Jelenleg mintegy száz aktív tagot számlálnak, amiben minden korosztály képviselteti magát. Az egyesület legjellemzőbb tulajdonsága a sokszínűség, a „repertoár” a hip-hoptól a show táncig terjed. Az elmúlt két évtizedben több tucat alkalommal hoztak el dobogós helyezéseket, ami annak is köszönhető, hogy folyamatosan képzik magukat. A díjat Zeffer Tímea, az 1-es számú Technológiai Líceum igazgatója, helyi tanácsos adta át Máté Zsoltnak, az egyesület vezetőjének.

Végül, de nem utolsósorban a Nyíló Akác Néptáncegyüttes laudációja hangzott el, melyből kiderült, a koronavírus-járvány az ő munkájukat is beárnyékolta. Nemcsak a klasszikus próbák, hanem számos fellépés is meghiúsult a táncegyüttes életében, mégsem állt le a munka. Virtuálisan igyekeztek a táncosokat képezni, ebből adódóan legnehezebb dolguk az utánpótlás csoportokkal volt. A 2020-as és 2021-es években nem bővelkedtek fellépésekben, 2022-ben végre minden téren folytathatták a munkát és a szerepléseket sem korlátozta semmi. Folyamatosan bővül az együttes, bizonyítva, hogy a népi kultúra szeretetének magját sikeresen elültették. A díjat Gábor Éva adta át Borbély Csabának, a néptáncegyüttes vezetőjének.
A 2023-as Szépműves Díjat Kinczel Ágnes kapta, aki  1990 óta az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola címzetes tanára. A főiskolát Nagybányán végezte el 1983-ban, a majdnem negyven év alatt számtalan vetélkedőt, iskolai rendezvényt szervezett meg. Hazai és külföldi versenyeken vezette sikerre az iskola diákjait, tantárgyversenyeken, kiállításokon és egyéb rendezvényeken vett részt velük. A Szépműves Díjat az azt alapító helyi RMDSZ elnöke, Nyakó József adta át. A rendezvény záróprogramja a Nyíló Akác Néptáncegyüttes ...a kő marad! című előadása volt. 

(Forrás: ermihalyfalva.ro/Balázs József Attila)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában