Színház

2023.01.31. 13:46

Bemutatkozik Nagyváradon a Magyarosaurus Dacus

Gianina Cărbunariu Magyarosaurus Dacus című darabját február 3-án, pénteken este hét órától mutatják be Nagyváradon magának a szerzőnek a rendezésében. A darab számos komoly kérdést feszeget Nopcsa Ferenc paleontológus, geológus és híres kalandor életútján keresztül.

Fotó: Pap István

Pap István

Nem csalás, nem ámítás, a Magyarosaurus Dacus valóban létezett dinoszauruszfaj, amit Nopcsa Ferenc paleontológus, geológus és kalandor határozott meg különálló fajként a családi kastély környékén talált csontmaradványok alapján. E két furcsa szerzet – a dinó és Nopcsa Ferenc – a főhőse Gianina Cărbunariu Magyarosaurus Dacus című előadásának, melyet pénteken este mutat be a színházban a nagyváradi Szigligeti Társulat. Magáról a darabról, illetve a munkafolyamatról a szerző és rendező Gianina Cărbunariu mesélt a premiert beharangozó hétfői sajtótájékoztatón, akit a váradi közönség főként A tigris című, nagy sikerrel játszott darabja óta ismerhet. Elárulta, hogy tavaly fedezte fel Nopcsa Ferenc életútját, az ő sorsa inspirálta arra, hogy darabot írjon róla, mert ez a 19. század végi, 20. század eleji életút releváns a mában is.

Forrás: Szigligeti Színház

Munkafolyamat

A színházi előadás megteremtésének munkafolyamata újszerű, és a színészek számára szokatlan volt. Gianina Cărbunariu drámaíró – aki egyébként a Piatra Neamț-i Tineretului Színház igazgatója – elmondta, hogy projektjei általában nem egy írott szövegből, hanem egy-egy ötletből indulnak ki. Így történt ez most is: nem a kész szöveggel, hanem Nopcsa életéhez kapcsolódó dokumentációval érkezett Nagyváradra, melyek között voltak korabeli újságcikkek, monográfiák, dokumentumfilmek és Nopcsa Ferenc 1895 és 1918 között német nyelven írt naplója is. A szöveg a próbafolyamattal egy időben született meg Cărbunariu tollából a színészekkel való együttműködés nyomán, de nagyrészt a már említett dokumentációra támaszkodva. „A szöveg elkészült, de még a premier után is lehetnek benne változtatások, de nem azért, mert nem vagyunk felkészülve, hanem azért, mert ahogy egyre mélyebben beleássuk magunkat a témába, úgy kerülnek elő újabb részletek” – mondta. A szöveget októberben kezdte el írni, majd elismerte, hogy az ilyen jellegű munkák esetében több időre, több próbára, találkozóra, beszélgetésre lenne szükség, „de sajnos olyan világban élünk, amikor minden felgyorsul és az erőforrások egyre szűkösebbek”. A munkamódszerről szólva Fodor Réka, az előadás egyik szereplője a sajtótájékoztatón elárulta, hogy a társulat nem volt ehhez hozzászokva. „Eleinte idegen volt számomra, és nehezen tudtam elképzelni, hogy egy készülő szövegből meg fog születni egy darab, de most érzem, hogy valami innovatív született” – fogalmazott.

Fotós: Vigh László Miklós / Forrás: Szigligeti Színház

Viszonyok

A munkafolyamat újszerűsége mellett Gianina Cărbunariu innovatívnak nevezte azt, hogy olyan módon visznek színpadra különböző archivált dokumentumokat, újságcikkeket stb., hogy azok nem válnak egyszerű, rideg adatközléssé. Továbbá „olyan kapcsolatokat teremtettünk emberek között, amelyek lehet, hogy a valóságban nem is léteztek, és olyan szövegeket alakítottunk át színpadi szöveggé, amelyek eredetileg nem voltak színházi jellegűek” – mondta. A szerző, rendező hangsúlyozta: nagyon szeretné, ha nemcsak a magyar, hanem a román közönség is megnézné ezt a darabot, melynek van mondanivalója a jelenlegi román–magyar viszonyról is. Már maga a cím is sokat sejtető ebben a vonatkozásban. Kiemelte továbbá, hogy az egyébként román gyökerekkel is rendelkező Nopcsa Ferenc személyiségének voltak árnyoldalai is, ezek közé tartozik antiszemitizmusa, ezért a Magyarosaurus Dacusban reflektálnak erre a problémakörre is. Gianina Cărbunariu kifejtette: „Amikor elmegyek egy-egy városba, mindig érdeklődöm a helyi viszonyokról is. Most is, amikor eljöttem Nagyváradra, találkoztam a helyi zsidó közösség tagjaival is. Azért találkoztam velük, hogy megértsem, mi van velük most. Nopcsa deklarált antiszemita volt, és erről beszélni kell egy olyan városban, mint Nagyvárad.” Mint mondta, az alkotó folyamat részeként meg szerette volna érteni azt, hogy Nopcsa Ferenc antiszemitizmusa pusztán az akkori korszellemmel magyarázható vagy bizonyos teóriák áldozatává vált, netán szellemi opportunizmus vezette érzéseiben, gondolkodásában. A darab ugyanakkor vizsgálja az értelmiségiek szerepét is a társadalomban. Az előadás jellemzően humoros módon beszél fontos, mély, komoly dolgokról, és bár nem tartalmaz kiskorúaknak nem való elemeket, de a Magyarosaurus Dacus megtekintését mégis tizenöt éves kortól ajánlják, de legalábbis „attól az életkortól, amikor a gyereknek kialakul a szociális, társadalmi öntudata” – fogalmazott a szerző.
A Magyarosaurus Dacus premierje február 3-án, pénteken lesz a nagyváradi színházban. Egy nappal később, február 4-én délután öt órától lesz a második előadás, melyet követően közönségtalálkozóra kerül majd sor. Az előadás megszületésében az író és rendező alkotótársa volt Boros Kinga dramaturg és fordító, Irina Moscu díszlet- és jelmeztervező, míg a videó- és fénydizájn Cristian Niculescu munkája, a zenei összeállítás Trabalka Cecília nevéhez fűződik. Az előadásban a Szigligeti Színház társulatának tizenöt színművésze lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában