Beadvány

2023.01.08. 16:55

Az Őssi strand újranyitását követelik

A nagyváradi Őssi strand újranyitását kéri több mint 120 váradi lakos, akik rendszeres látogatói a létesítménynek, de nem sok esély van arra, hogy vágyuk teljesül.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A nagyváradi Őssi strandot december 19-én zárták be, hogy felújítási munkálatokat végezzenek benne. Mintegy 125 váradi polgár azonban beadvánnyal fordult Florin Birta polgármesterhez, azt kérve tőle, hogy már januárban nyissák meg a létesítményt, számol be az estről az ebihoreanul.ro portál. A panaszosok úgy tudják, hogy a város márciusban tervezi újranyitni a létesítményt, míg a strandot üzemeltető Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) korábban azt közölte, hogy 2023 februárjában nyitják meg azt. A kezdeményező polgárok azzal érvelnek, hogy a termálvíz sokat segít nekik abban, hogy mozgásszervi problémáikat, ízületi, izomfájdalmaikat kezeljék, és hogy aktív életmódot folytathassanak. „Decemberig hetente négyszer-ötször mentünk a strandra. Palotától 10 kilométert tekertem a fürdőig, úsztam a termálvízben, ami nagyon jót tett nekem, és egy-két óra múlva kerékpárral tértem haza. A termálvíz tiszta egészség. Nagyon jól éreztem magam” – nyilatkozta az Ebihoreanulnak egy palotai illetőségű látogató. Egy másik idős strandoló, aki egy munkabaleset következtében mindkét lábát elvesztette, azt jelezte a portálnak, hogy amióta bezárták a létesítményt, saját lakásának a foglya, mert az egyetlen kikapcsolódása a tévé maradt. „A mozgásszervi fogyatékkal élő, izom- és csontfájdalmakkal küzdő emberek számára, akik más körülmények között nem tudnak mozogni, az oxigén után az Őssi strand termálvize a legfontosabb dolog” – fogalmazott.

Úszás vagy fűtés

A strandolni vágyók összegyűjtöttek 125 aláírást és a napokban audienciát kérnek Florin Birta polgármestertől, hogy rábírják arra, mihamarabb nyissák meg újra a létesítményt. Annak azonban vajmi kevés az esélye, hogy a panaszosok célt érnek. „Legalább hathavonta be kell zárni a strandot fertőtlenítés céljából. A medencéket ki kell tisztítani és a hibás berendezéseket meg kell javítani. Ezt csináljuk most” – nyilatkozta a portálnak Liviu Andrica, a közterület-fenntartó igazgatója. Kiemelte, hogy az ADP-nek nincs módjában újra megnyitni a strandot, mert azt a Transgex cég kérésére zárták be, amely hévízzel látja el a létesítményt. „Ha most vizet adnak a strand működéséhez, akkor a vállalat nem tudja tovább biztosítani a nagyváradiak lakásainak téli fűtéséhez szükséges hőenergiát” – fogalmazott az igazgató. Hozzátette, hogy megpróbálja felgyorsítani a strand karbantartási munkálatait, ha pedig a külső hőmérséklet a mostanihoz hasonló marad, akkor a Transgexnek nem fog gondot jelenteni a lakások fűtése, és akkor talán már február elején megnyílhat az Őssi strand. Az igazgató végezetül jelezte, hogy a Transgex minden év téli időszakában azt kéri az ADP-től, hogy zárja be a strandot, hogy legyen elég termálvize a lakások fűtésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában