Ünnepség

2023.01.21. 09:33

A magyar kultúra örökösei vagyunk

Színvonalas és igényesen összeállított zenés-irodalmi műsorral, illetve képzőművészeti kiállítással ünnepelték az idén is A Magyar Kultúra Napját a Nagyváradi Művészeti Líceumban. A péntek délelőtt zajlott ünnepség programfelelősei Nagy Gabriella igazgatóhelyettes, Rácz Eliza festészettanárnő, Mados Andrea magyartanárnő, valamint Lukács Annamária és Béres Csilla zene- és énekszakos tanárnők voltak.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az egybegyűlteket Nagy Gabriella igazgatóhelyettes köszöntötte. Úgy fogalmazott: minden nemzet életében vannak jelentősebb események, ünnepnapok, amikor a mindennapi, szokásos, sürgető dolgainkat hátra hagyjuk, és felöltöztetjük lelkünket, elménket, szívünket, hogy fejet hajtsunk szavalatban, zenében, művészeti alkotásban azok előtt, akik voltak, akik valami igen őszintét, nagyon hittel telit tettek, alkottak, szóltak és mertek. A mi himnuszunk azonban más, mint a többi nemzeté. Sportolók vallottak erről, amikor arról számoltak be, hogy a versenyeken a legnagyobb élmény, amikor felcsendül a himnusz. Más nemzetek csatába invitáló indulói már önmagukban győzelmet jelentenek, ellentétben a miénkkel, mely már pusztán dallamával is mélyen megérint minket. Talán azért, mert e vers és dal valójában imádság. Valahányszor felcsendülnek a kezdő akkordjai, minden magyar embert valami különleges érzés ejt rabul: tisztelet, szeretet, büszkeség. Nincs olyan honfitársunk, aki ne lenne büszke nemzeti himnuszunkra, ne érzékenyülne el, amikor valamilyen ünnepélyes eseményen dallama felcsendül. Nélküle elképzelhetetlen egy győzelem, újév, nemzeti ünnep vagy akár egy tanév megnyitója, hangsúlyozta az iskola magyar tagozatának vezetője.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

A képzőművészeti kiállítás főszervezője Rácz Eliza festészettanárnő volt, aki felkészítő tanári minőségben is részt vett ennek megvalósulásában Rácz Ervin, Kovács Anett, Fábián Emőke, Jankó-Szép Noémi, Tapaszi Andrea és Domahídi Krisztina tanárokkal együtt. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepi kiállításuk címe A magyar kultúra örökösei vagyunk. Eszerint a kultúránk kincs, érték, amit óvnunk szükséges és vigyáznunk kell rá, de ugyanakkor tovább is kell adnunk a következő generációknak. Megjegyezte: a kiállítás anyaga nagyon gazdag, úgy a témaválasztás, mint technikai szempontból. A magyar népi motívumokból, versekből és a magyar népmesékből merítettek ihletet a diákok, akik közel száz alkotással készültek: grafikák, festmények, rajzok és kerámiák tekinthetők meg a tárlaton.
A zenés-irodalmi műsor keretében az alkalomhoz illő zenei szerzemények és költemények csendültek fel, a fellépőket Gáll Attila, Mircescu Georgiana, Mados Andrea, Béres Csilla, Benczédi Mónika, Bulzán Annamária, Radó Judith és Lukács Annamária tanárok készítették fel.

Fotós: Ciucur Losonczi Antonius

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában