Ünnepség

2023.01.22. 17:02

A Magyar Kultúra Hete Margittán

A többéves hagyománynak megfelelően idén is közösen ünnepelték a magyar kultúrát Margittán, Nagyváradon, Debrecenben és Berettyóújfaluban. Margittán kulturális hét zajlott január 19–22. között.

Szőke Ferenc

Költészetünk vadvirága címmel két teltházas előadást is tartott január 19-én Marosán Csaba kolozsvári színművész a margittai Horváth János Elméleti Líceum dísztermében. A műsorban Petőfi Sándor életét, életpályáját dolgozta fel a színművész, történelmi hűséggel, versidézetekkel „fűszerezve”. Az előadás után nyitották meg a líceum aulájában Barbu Edit biológiatanár Ember és természet című festménykiállítását, mely zömében a természet alkotta csodákat örökítette meg, beleértve az állatvilágot és az embert is. Festményeit mindig akkor kezdi el és lehetőség szerint be is fejezi, amikor valamilyen téma megihleti, mondta el a megnyitón a tanárnő.

Január 20-án 12 órai kezdettel gyűltek össze a Horváth János Elméleti Líceum tanulói az intézmény aulájában, hogy közösen szavalják el a Himnuszt. Velük voltak tanáraik is, így egyszerre 250-en tolmácsolták nemzeti imánkat. A diákok összehangoltan, szépen szavaltak, látszott, hogy sok próba van az esemény mögött. A vezérszavalók Boros Blanka és Debreczeni Rebeka VIII. A osztályos tanulók voltak. Az esemény előtt elsőként Deák Andrea igazgatóhelyettes köszöntötte a diákokat és a vendégeket, majd Demián Zsolt alpolgármester mondta el gondolatait. Hangsúlyozta, hogy mindig nagy örömmel megy a magyar iskola rendezvényeire, és kiemelte az anyanyelven való tanulás fontosságát, hiszen „(...) nem az a magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek az unokája is magyarul fog beszélni”. A programok keretében a résztvevőket az előtérben magyar/magyaros ételekkel kínálták a diákok, melyeket ők maguk készítettek, bizonyítva, hogy irodalmunk ismerete mellett nemzeti ételeink elkészítésében is otthonosan mozognak.

 

Ugyancsak a Magyar Kultúra Hete keretében január 20-án nyitották meg a művelődési ház galériájában a Margitta képekben, motívumokban című festménykiállítást. Az esemény szervezője a Pro Folk Egyesület volt. A kiállított művek döntő többsége különböző felekezetű templomokat ábrázolt. Az alkotók: Asloviciu Angyal Anikó, Barbu Edit, Bánházi Gyöngyi, Papp Gábor festőművészek, valamint Sárkány Szabolcs és Sárkány Melinda fazekasmesterek, akik margittai motívumokkal díszített fazekasmunkákat állítottak ki. Megnyitó beszédet a Pro Folk Egyesület elnöke, Deák Andrea igazgatóhelyettes tartott. Kiemelt tisztelettel köszöntötte a testvérvárosból érkezett vendégeket: Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu polgármesterét és Kolozsvári Istvánt, továbbá Demián Zsoltot, Margitta alpolgármesterét, a megyei RMDSZ képviseletében érkezett Hodgyai Editet, az önkormányzat, az egyházak, az RMDSZ és a civil szervezetek képviselőit. Végül, de nem utolsó sorban a főszereplőket, a festőművészeket, utóbbiak ars poeticáját ismertetve az egybegyűltekkel. Demián Zsolt alpolgármester köszöntőjében visszaemlékezett a hét évvel ezelőtti időre, amikor elkezdődött a közös ünneplés. Kiemelte: ezt könnyebb volt megoldani, amikor RMDSZ-es polgármestere volt Margittának, de az iskola és a Pro Folk Egyesület segítségével most is sikerül. Köszönetet mondott a festőművészeknek, amiért munkáikkal tartalmasabbá teszik az ünnepet, valamint Zatoschil-Ballai Zsuzsának, aki ezen alkalomra elkészített egy mini monográfiát Szemelvények Margitta történetéből címmel. Ez hűen mutatja be a város történelmét, tudományos kutatásokra és dokumentumokra alapozva, mondta az alpolgármester. Az egyházak képviselői – Kovács Gyula, Tóth Attila-Levente és Mike Pál – is szóltak az egybegyűltekhez, utóbb említett meghívta a festőművészeket Magyarkécre egy alkotótáborba, mely a nyár folyamán valósulhat meg. Ezután Deák Andrea bemutatta a közönségnek azt a könyvecskét, amely az előkészítő–IV. osztályos tanulók írásait, verseit, rajzait tartalmazza, Hétmérföldes csizmával a magyar kultúra hetében címmel.

 

A beszédek után az érdeklődők megtekintették a kiállítást, majd átvonultak a konferenciaterembe, ahol a mini monográfiát Szabó Melinda magyartanár méltatta és mutatta be. Utána a szerző keltette fel iránta az érdeklődést és minden jelenlévő ingyen hazavihette. Aki igényelte, dedikálást is kapott. A kiállítást tánccal a micskei Görböc táncegyüttes két tagja, Nadis Dominik és Halász Júlia színesítette, énekkel pedig Mike Nóra margittai diák szolgált. Az események végén a Pro Folk Egyesület nevében Deák Andrea fejezte ki háláját a magyar kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén biztosított támogatásért, melynek köszönhetően a kiállítást és a könyvecskék kiadását meg tudták valósítani. Köszönetet mondott továbbá a Csoóri Sándor Alapnak, a tőlük kapott támogatásért, melyből a néptáncoktatás és néptáncruhák költségeit fedezték.

Az ünnepség a színházteremben folytatódott, ahol elsőként a műsorvezető, Farkas Cecília köszöntötte az ünneplőket, majd Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere mondta el ünnepi beszédét, kiemelve: „Számos alkalommal mutathattuk meg Margitta kulturális gazdagságát a berettyóújfalui közösségnek, most pedig mi hoztunk ízelítőt nagy múltú néptánchagyományunkból” – mondta, egyben fel is konferálva az est fellépőit, a berettyóújfalui Bajnóca Néptáncegyüttest. Hangsúlyozta: „Összekötnek minket az évszázadok, közösen megélt jelenünk és reményeink szerint a jövőnk is (...) Az egymáshoz vezető legminőségibb út kulturális értékekkel van kikövezve (…)”. Margitta polgármestere, Marcel Emil Sas Adăscăliții hivatali kötelessége miatt nem tartózkodott a városban, ezért üzenetét a hivatal egyik alkalmazottja, Zsembinszki Zoltán olvasta fel. „Egymás kultúráját együtt kell formáljuk, alakítsuk, nem elveszünk belőle, hanem hozzáadunk. Őrizzük közösségünk értékeit!” – hangzott el az üzenetben. Demián Zsolt alpolgármester kifejtette: „(...) Egy mese a gyerekek fejében válik varázslatossá, egy film akkor kezd el dolgozni, amikor gondolkodunk rajta, egy dal akkor él, amikor dúdoljuk az utcán… A kultúra gondozása közintézményeink kezében van, tanárok, kutatók, kulturális szervezők által”. Beszámolt ugyanakkor „az RMDSZ sikereiről és vétlen kudarcairól” is. Előbbiek közé tartozik a kultúra házának felújítása, felszerelése, a város mobil színpada, az új piaccsarnok, az egyházak és civil szervezetek támogatása, illetve folyamatban van a könyvtár felújítása. A kudarc az, hogy nem sikerült a város címerének azt a változatát kiharcolni, mely az ősi szimbólumot tartalmazza.

Az ünnepi beszédek után nagy sikerrel lépett fel a Bajnóca Néptánccsoport. Produkciójukat vastapssal köszönte meg a közönség. A nap állófogadással zárult a fellépők és meghívott vendégek részvételével.

 

A margittai ünnepségsorozat záróeseményeként január 21-én délelőtt szerelték fel a művelődési ház előtti téren az interaktív padokat, melyeket a város másik testvérvárosából, Kiskőrösről hozott el Szedmák Tamás polgármester és felesége. Tulajdoképpen egy szabadtéri játékról van szó, melynek alapját Petőfi János Vitéz című elbeszélő költeménye képezi, és amelyben egy applikáció letöltése után padról padra haladva kapják meg a feladatokat a játékosok. A fiatalok azon nyomban birtokba vették az interaktív padokat, melyek egy hétig lesznek a művelődési ház előtt, utána elszállítják a magyar iskola aulájába.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában