Felfedezés

2023.01.11. 13:01

A klímaváltozás végzett a romániai gaviálfélével

Gaviálfélék éltek a mai Románia területén az eocén földtörténeti korban, azaz mintegy 47–37 millió évvel ezelőtt. A tudományos felfedezést a Nagyváradi Egyetem szakfolyóiratában, a North Western Journal of Zoology nevű kiadványban közölték.

Forrás: wikipedia.org

Pap István

A felfedezés a Vlad A. Codrea, Nicolae Trif és Venczel Márton paleontológusokból álló kutatócsoport munkájának az eredménye. „A tudományos eredmény jelentősége abban a tényben áll, hogy sikerült új fajt kimutatni, mely térségünkben élt az eocén időszakban” – nyilatkozta lapunknak Venczel Márton paleontológus, tudományos kutató, a Nagyváradi Körösvidéki Múzeum munkatársa. A szakemberek egy évvel ezelőtt kezdték el vizsgálni a nagyszebeni Brukenthal Múzeumban már legalább száz éve meglévő, több mint húsz krokodilfogból álló leletanyagot, amelyet mindez idáig senki nem tanulmányozott alaposabban. „Ennek az anyagnak a közelebbi vizsgálata eredményezte ezt a felfedezést. Huszonvalahány izolált fogból áll a leletanyag, ezért nem is tudtunk fajmeghatározást elvégezni, csak a csoportot sikerült kimutatni” – fogalmazott lapunk kérdéseire válaszolva Venczel Márton.

Forrás: Facebook/Muzeul de Istorie Naturala Sibiu

A gaviál ma is élő állat, melynek elődei a mai Románia területén sekély és meleg vizű tengeri körülmények között éltek és halakra vadásztak, állapították meg a kutatók. A mai Románia területét az eocén korban ugyanis nagyrészt tenger borította, de a Déli-Kárpátok egy része már kiemelkedőben volt belőle. „A Fogarasi-havasoknak az északi területén, a Vöröstoronyi szoros közelében keletkeztek azok az üledékek, amelyekből az általunk vizsgált leletanyag származik” – mondta Vencel Márton. Hozzátette, hogy ehhez hasonló leletek kerültek elő Észak-Afrika területéről, Marokkóból, ezért feltételezhető, hogy a gaviálfélék onnan vándoroltak el idáig, mert a mai Románia területén az eocén korban szintén trópusi hőmérséklet uralkodott. Az eocén végén azonban erőteljes lehűlés következett be, ez a klíma- és faunaváltás az eocén és az oligocén (37–26 millió évvel ezelőtt) kor határát jelölte, és ezt a lehűlést valószínűleg már nem bírta el ez a csoport. Venczel Márton hangsúlyozta: a mostani felfedezéssel azt sikerült kimutatni, hogy legalább három nagyobb krokodilcsoport élt itt az oligocént megelőző időszakban. Korábban már igazolást nyert az, hogy az egyik itt élő krokodilpopuláció egy európai bennszülött csoport volt, mely túlélte a klímaváltozást és a miocén korig fennmaradt Európának ezen a részén. A másik korkodilfélét a Zsibó-környéki leletekből sikerült kimutatni, ez egy Kínában, aztán Nyugat-Európában előforduló csoport volt. Ezek a krokodilfajok már végleg kihaltak, a most felfedezett gaviálfélék ebben a térségben már a középső eocénban kipusztultak, de gaviálok ma is élnek Dél-Ázsiában.

Klímaváltozás

Kérdésünkre válaszolva Venczel Márton elmondta, hogy a csoport egy hároméves kutatási program keretében dolgozik együtt, az eocén és az oligocén korok közötti klíma- és faunaváltozásokról gyűjtenek adatokat, és igyekeznek hasonlóságokat kimutatni az akkori és a mostani átalakulási folyamatok között. „Többek között ez a program juttatott el minket a nagyszebeni leletanyaghoz” – árulta el Venczel Márton. Felvetésünkre válaszolva elmondta, hogy bár előfordulhatnak ehhez hasonló leletek Románia más múzeumaiban is, amelyek még nincsenek feldolgozva, de nem valószínű, hogy jelentős anyagok állnának rendelkezésre. „Vizsgáljuk a Kolozsvár-környéki üledéket, és a dél-erdélyi eocén területeken is történnek gyűjtések” – tette hozzá Venczel Márton. A három kutató mostani eredménye alátámasztja a korábbi tudományos ismereteket erről a korról. „A klimatikus változási tendenciát egész Európában lehetett észlelni, a mi adataink alátámasztják ezt” – fogalmazott a váradi paleontológus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában