Beszámolók

2022.12.01. 10:00

Ülésezett a prefektúrai kollégium

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A december elsejei román nemzeti ünnep jegyében telt a prefektúrai kollégium gyűlése, melyet kedd délelőtt tartottak a megyeháza dísztermében. Mindenki egy-egy nagy méretű, román nemzeti színű kokárdát kapott, majd Sorin Șipos történész, egyetemi oktató a több mint száz évvel ezelőtti állapotokra tekintett vissza előadásában. Ezután a katasztrófavédelem és a csendőrség vezetői számoltak be az intézményeik humanitárius cselekedeteiről. Dumitru Țiplea prefektus azt mondta: azért hívta meg őket, hogy kiderüljön, ezen intézményeknek is vannak „emberi vonásaik”, hiszen az ilyen jellegű szervezetekről általában az a benyomás él a közvéleményben, hogy ridegek és szigorúak.

Sorin Caba dandártábornok, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetője kifejtette, hogy részt vesznek különféle közösségi programokon, felkínálják annak lehetőségét, hogy a polgárok megtanulják, hogyan kell elsősegélyt nyújtani, védik a környezetet, rendszeres véradók, jótékonysági akciókat szerveznek a kiszolgáltatott helyzetben levőknek, tűzoltómúzeumot működtetnek stb. Nyílt napok keretében lehetővé teszik a gyermekeknek, hogy bepillantsanak a munkájukba, hiszen köztudott, hogy a „mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?” kérdésre gyakori az a válasz, hogy tűzoltó. Ugyanakkor versenyeket is szerveznek diákoknak, polgári öntudatra nevelve őket.

Ioan Bogdan, a Bihar Megyei Csendőrség főparancsnoka arra hívta fel a figyelmet, hogy segítenek bajba jutott családoknak, hazai és nemzetközi sportversenyekre neveznek be karitatív szándékkal, önkénteskednek és a háborúk kitörése óta különféle humanitárius akciókkal támogatták Ukrajnát. Ők is igyekeznek környezettudatosan viselkedni, például megtisztítják a hegyvidéket a szeméttől, fákat ültetnek, ökológiai kampányokat folytatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában