Vízellátás

2022.12.07. 09:26

Tiszta vizet öntenek a pohárba Bihardiószegen

Közel ötven éve fektették le az első csöveket a vezetékes vízhálózat kiépítéséhez Bihardiószegen. Az eltelt időszakban gyakran akadozott a vízellátás, mostanra az évtizedes gondok megoldódtak.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

Mados Attila, a település polgármestere kronológiai sorrendben ismertette az eltelt évtizedekben akuttá vált vízellátási gondokat, ugyanakkor örömmel jelentette be, hogy az idei évben, a szokatlan nyári forróság ellenére, már zavartalan volt a szolgáltatás. A múlt rendszerben az állami finanszírozás mellett a lakosság is hozzájárult a vízhálózat kiépítési költségeihez, de a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagyott, kiderült, hogy az akkori kút kapacitása nem fedte le a vízszükségletet. Egy 100, illetve egy 80 köbméter kapacitású víztorony állt akkoriban a rendelkezésre. 2008–2012 között épült a Bihardiószeghez tartozó Nagyjankán egy 200 köbméteres tározó, amit egy újabb kút látott el vízzel. Az a csatlóstelepülés vízellátását lett volna hívatott biztosítani, de a szükség törvényt bont alapon, onnan igyekeztek a községközpontban jelentkező vízhiányt is pótolni. Ez némileg javított a helyzeten, de megoldást nem hozott.

Fotós: Mészáros Márta

A 2012 óta regnáló polgármester hivatalba kerülésétől fogva prioritásként kezelte a vízellátás ügyét. 2015-ben kormánytámogatással startolhatott a 46 kilométer hosszúságú hálózati vezetékek cseréje, aminek során a korrodálódott vascsöveket műanyagúak váltották fel. Egyúttal a valamivel több, mint 2200 háztartásból 1600-at fogyasztásmérővel láttak el. Ez nagyban javította a fogyasztás és a költségek arányát. Önerőből egy újabb kút fúrására is sor került a Kisszigeten, amely 20 köbméter/óra kapacitással működik. A már meglévő furatokkal összességében 65 köbméter vizet tudnak biztosítani egy óra leforgása alatt. Mivel a vízellátó rendszerek össze vannak kapcsolva, így a vízellátás a település bármely szegletében azonos. Ennek köszönhetően a legforróbb nyári napokon sem adódtak gondok a szolgáltatással. A 2015-ben startolt projekt 2019-ben ért a finisébe – ismertette Mados Attila.

Az Apă Canal Nord Vest R.T. Regionális Vízi Közmű Szolgáltató ugyanabban az évben átvette a vízszolgáltatást. Pozitív fejlemény, hogy azóta a vízdíjak kifizetése is zökkenőmentesebbé vált a már említett fogyasztásmérők beszerelésével, a víz minősége is javuló tendenciát mutat. Egyes furatoknál nagyobb volt az arzéntartalom a megengedettnél, de mostanra már megfelelnek az előírt paramétereknek, ami elsősorban a különböző kutakból nyert víz elegyítésének köszönhető.

Fotós: Mészáros Márta

A szennyvízrendszer kiépítése jól halad, Csillagvároson és Kisjankán, valamint Diószeg központi részén már nincs akadálya az erre való csatlakozásnak. Az Anghel Saligny Országos Beruházási Program keretében az önkormányzat egészíti ki a Szigeten a még hiányzó részt, illetve ugyanennek a programnak a keretében Nagyjankán az ADI Zona Nord Vest által megvalósítandó pályázat keretén belül fog történni mindez. Mados Attila szerint jövő nyáron elkezdődhet a még hátralévő 10 kilométernyi szennyvízcsatorna kiépítése.

Nagyszabású tervek

Annak ellenére, hogy jelenleg kiváló a helyi vízellátási rendszer működése, nagyszabású tervek előkészítése folyik regionális szinten, ami többek között a költségek csökkentését célozza meg – tudtuk meg a polgármestertől. A közműszolgáltató vezérigazgatója, Balogh Ferencz tájékoztatta lapunkat a várható fejleményekről. Egy egész régió egységes vízellátásának biztosításán dolgoznak jelenleg, ami megközelítőleg 100 falut fog érinteni. Egyik lehetőség szerint Berettyószéplakról is biztosítani lehetett volna a szükséges vízmennyiséget, de ezt Bályok és Margitta ellenezte. A jelenlegi változat szerint Érszőllősről, illetve Nagyváradról történne a vízellátás. A hatástanulmány elkészítésére már rendelkeznek a szükséges 33 millió lejjel. Pályázati pénzből finanszíroznák a kivitelezés költségeit, ami 300–400 millió euróra tehető. A vezérigazgató információi szerint 100 kilométer szállítóvezeték fektetésére kerül majd sor, míg az arra csatlakozó belső vezetékek összesen elérhetik a 700–800 kilométert. Mindenképpen reménykednek a költségek csökkenésében, ahol csak mód lesz rá a tárolókat a falvak magaslatain helyezik majd el, így szabadeséssel tudják a háztartásokba eljuttatni a vizet. Amennyiben a tervek szerint haladnak, akkor 2026-ban, vagy a rá következő évben már új vezetéken fog érkezni az életető nedű.

Fotós: Mészáros Márta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában