Beruházás

2022.12.12. 08:39

Támogatást kér a város az új kórház építésére

Benyújtotta az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) finanszírozási programhoz az új járványkórház építésének projektjét a nagyváradi önkormányzat.

Fotó: Nagy Noemi

A nagyváradi önkormányzat benyújtotta finanszírozási kérelmét az Országos Helyreállítási Tervhez az új járványkórház megépítésére azt követően, hogy a helyi tanács legutóbbi ülésén elfogadta a beruházás finanszírozására vonatokozó módosításokat. A vissza nem térítendő támogatás a beruházás megpályázható költségeinek 95 százalékát kiteszi és 565.718.132 lejre rúg áfa nélkül, a váradi önkormányzat önrésze 5 százalék, ami 28.285.906 lejt tesz ki szintén áfa nélkül.

Nagy létesítmény

Az új kórház a Vlădeasa utcán épül egy 2,5 hektáros területen, és úgy van megtervezve, hogy megfeleljen a 21. század minden követelményének, írja a polgármesteri hivatal közleménye. Az épület 4 emeletes lesz, és legalább 218 ágyat biztosít a betegek folyamatos kórházi ellátására (amely az igényektől függően 295 ágyra növelhető), valamint lesz 20 ágy az egynapos kórházi ellátásra, további tizenegy ágy az intenzív osztályon, így az ágyak száma legalább 249 lesz, ami 326-ra növelhető szükség esetén. A Nagyváradi Sürgősségi Megyei Klinikai Kórházon belül működő leendő kórházban a fertőző betegeket fogják ellátni, és lesz benne folyamatos kórházi ellátást biztosító részleg, egynapi kórházi ellátási részleg, járóbeteg-rendelő, tbc ambulancia, diagnosztikai szolgáltatások és műtő is. A kórháznak lesz egy sürgősségi osztálya is, illetve ügyeleti szoba mind a tüdőbeteg, mind a járványosztályon, de helyet kap majd a létesítményben oltóterem és oktatási célokat szolgáló helyiség is (konferenciaterem, tanulószobák, szobák a rezidensek számára stb.). Az épületben lesz sürgősségi részleg, egy kezelő- és megfigyelőszoba, három elkülönítő és egy ügyeleti szoba minden orvosi szakterület számára. A járóbeteg-szakrendelőben egy hiperbár kamra is helyet kap. A járóbeteg-szakrendelőbe a kórház előcsarnokából és a kórházból is be lehet majd menni. A kórház többi részétől elkülönített helyen működik majd a TBC ambulancia, melynek külön bejárata lesz. Az új létesítményben nemcsak kórházi ellátás, hanem diagnosztikai szolgáltatások is lesznek (képalkotó eljárások, hörgő- és emésztőszervi endoszkópia). A kórházat a Vlădeasa utca felől lehet majd megközelíteni autóval. A beruházás során összesen 175 felszíni és föld alatti parkolóhelyet alakítanak ki személygépkocsik számára és lesz 139 hely kerékpárok számára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában