Biztonság

2022.12.29. 13:17

Tájékoztatják a lakosságot a petárdák használatáról

Idén is tartanak tájékoztató akciót a Bihar megyei rendőrök a pirotechnikai eszközök illegális vagy nem megfelelő használatával járó kockázatokról.

Forrás: Rendőrség

BN-összeállítás

Közösen léptek fel a Bihar megyei rendőrök és a csendőrök annak érdekében, hogy tájékoztassák a lakosságot a különböző pirotechnikai eszközök használatának veszélyeiről, valamint arról, hogyan kerülhetik el azt, hogy lopás áldozataivá váljanak az ünnepi időszakban. A rendőrök a zsúfolt, sokak által látogatott köztereken, a vasútállomáson, bevásárlóközpontokban, piacokon beszélgettek el a járókelőkkel és osztottak nekik hasznos tanácsokat tartalmazó szórólapokat. 

 

A rendőrök arra emlékeztetnek mindenkit, hogy a pirotechnikai eszközök jogosulatlan és illegális használata bűncselekménynek minősül, és három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A törvény szerint tilos tárolni, felhasználni vagy értékesíteni az F2, az F3 és az F4, továbbá a színpadi pirotechnikai termékek (T1 és T2), valamint a P2 kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket, melyek nem rendeltetésszerű vagy hibás használata személyi sérülést, károkat vagy tüzet okozhatnak. A kellemetlen események elkerüléséért a rendőrök azt ajánlják a lakosságnak, hogy a jóváhagyott pirotechnikai termékeket csak engedéllyel rendelkező személyektől vásárolják meg, a vásárláskor ellenőrizzék a címkét, amelyen a tudnivalók román nyelven is fel kell legyenek tüntetve. Továbbá jelentsék a rendőrségnek, ha illegálisan árusított pirotechnikai termékeket találnak. A rendőrök tovább folytatják a megelőző akciókat az év utolsó napjaiban is.

Bírságok

A tájékoztatók mellett a rendőrök megyeszerte ellenőrzéseket is tartanak. Szerdán házkutatást tartottak két futárszolgálat székhelyén, ugyanis kiderült, hogy Szlovákiából olyan csomagok érkeztek, melyek petárdákat, rakétákat és egyéb pirotechnikai eszközöket tartalmaznak. 

A házkutatás során 47 ilyen csomagot találtak, ezek összsúlya 235 kilogramm és körülbelül 20.000 lejt érnek. Mindegyik csomagot online rendelték, a megrendelők mind romániai lakcímmel rendelkező magánszemélyek. Decemberben egyébként összesen 791 hasonló csomagot foglaltak le, szintén ugyanattól a két szlovák kereskedelmi egységtől érkeztek Nagyváradra, ugyanahhoz a két futárszolgálathoz. A beérkező pirotechnikai termékek súlya körülbelül 2500 kilogramm.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában