Ájtatosság

2022.12.06. 14:29

Szállást keres a Szent Család

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájában Böcskei László megyés püspök megáldotta kedd reggel azt a Szent Család-ikont, amely a Szállást keres a Szent Család adventi népi ájtatosság keretében „végigjárja” az egyházmegye hitoktatóit, és december 23-án érkezik vissza a főpásztorhoz a püspöki palotába.

Forrás: A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Az iskola kápolnájának meghittségében tartott kedd reggeli szentmisén Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a diákok figyelmét, hogy a karácsony közeledtével mennyire fontos felkészülni, ráhangolódni az Úrjézus fogadására. Megjegyezte: ahogyan telnek a napok, egyre inkább terjed a fény, hiszen az elmúlt hétvégén már a második gyertyát is meggyújtottuk az adventi koszorún.

A főpásztor ezután elmagyarázta a gyermekeknek, hogy Szűz Mária és Szent József egy barlangistállóban találtak otthonra, mert senki sem akarta befogadni őket, és ott született meg a kis Jézus. Ez a történet képezi az alapját annak a népszokásnak, mely feleleveníti azt, hogy Jézus szülei bebarangolták Betlehem környékét, és hosszú utat tettek meg. „Emlékeztessenek az akkori események titeket arra, hogy Mária és József ma is úton vannak. Jézussal együtt kopogtatnak a szívetek ajtaján, hogy fogadjátok be őket, készítsetek helyet a számukra, hogy békét, örömöt és fényességet hozzon nektek a Szent Család”, tanácsolta a nagyváradi egyházmegye elöljárója.

Az ikon a következő időszakban eljut az egyházmegye 19 hitoktatójához Bihar, Szilágy és Szatmár megyékbe, hogy aztán december 23-án visszaérkezzen a főpásztorhoz a püspöki palotába.

Ugyanakkor egy másik szentkép a Székely kapuk - Zöld kapuk pályázat keretében a 6. B osztály diákjainak családjaihoz, otthonaiba jut el a betlehemezőknek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában