Szegényebb karácsony

2022.12.21. 17:03

Sokaknak kevesebb vagy semmi nem jut az ünnepi készülődésre

Még pár nap van a karácsonyi ünnepekig. Sokan még ezen a héten fogják intézni a bevásárlást, mert meg kellett várni a fizetést, a munkahelyi prémiumot, vagy más segélyt. Egyébként nem lenne miből. Sőt többeknél az fog ünnepszámba menni, ha az összes számlát ki tudják fizetni időben, és nem kell adósságot felhalmozni. Az idei karácsony nem mindenkinek fog gondtalan vagy csillogó lenni.

P. Nagy Noémi

A koronavírus-járvány kezdete óta, vagyis már két éve sok váradi és Bihar megyei család, egyedülálló személy vagy nyugdíjas megszokott élete változott meg. Először a vírus miatt sorra felfüggesztett munkahelyek, a csökkentett vagy a teljesen kieső fizetés okozott anyagi gondot, a bezártság és az ismeretlentől való félelem pedig csak fokozta a stresszt. Az idei drágulások még sehol sem voltak, amikor már sok család elmaradt a számlák, a havi bankrészletek fizetésével. A helyzetet csak súlyosbította az energia, és ezzel karöltve az élelmiszerek árainak idei gyors növekedése. A Román Statisztikai Intézet adatai szerint idén (tavaly decemberhez képest) eddig 15,9 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex Romániában. Tavaly novemberhez képest az élelmiszerek fogyasztói ára 21,5 százalékkal nőtt, a nem élelmiszereké 16,2 százalékkal, míg a szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak. Az élelmiszerek közül a legnagyobb mértékben a cukor (62 százalékkal), a vaj (43 százalékkal), az étolaj (41 százalékkal) és a burgonya (40 százalékkal) drágult az utóbbi évben. A szolgáltatások között a villamos energiánál tavaly november óta 47,2 százalékos áremelkedéssel, míg a földgáz-szolgáltatásnál 37,6 százalékos drágulással számolt a statisztikai intézet, azzal a megjegyzéssel, hogy az energiahordozóknál a kormány ársapka-rendeletében megszabott hatósági árat vették alapul. Az utóbbi évben csak a postai szolgáltatások és a telefon-előfizetések terén nem emelkedtek az árak Romániában. Tehát nem a már-már luxusterméknek számító húsok, sajtok árai emelkedtek a legjobban – bár ezen termékeknél is jelentős drágulás észlelhető –, hanem az alapélelmiszernek számító burgonya, olaj, vaj, amit eddig még az alacsony jövedelmű családok is beszereztek. Viszont ugyanígy felment a kenyér ára, a tejtermékeké, a tojásé, és szinte minden téren tapasztalható a drágulás.

A lakosságot egyébként már nyáron felkészítették arra, hogy drágulni fog az áram, amit télen még a fűtés költsége is tetéz. Így aki tehette, félretett a téli hónapokra egy kis pénzt, vagy éppen idén, nem törődve a sok papírmunkával, igényelte a fűtéstámogatást. A Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO) adatai szerint idén november 20-ig összesen 1981 fűtéstámogatási kérvényt regisztráltak a DASO illetékes munkatársai, ebből 1539 távhővel, 105 földgázzal, 325 szilárd tüzelőanyaggal és 12 villamos energiával működő fűtési rendszerre vonatkozott. Az elmúlt év ugyanezen időszakához képest novemberben körülbelül 437 kérvénnyel többet regisztráltak. A napokban kezdődött el az élelmiszer-segélycsomagok kiosztása is a rászorulóknak a POAD operatív segélyprogram keretében. Nagyváradon várhatóan közel 1100 csomagot osztanak ki, ugyanannyit, mint nyáron. A Bihar Megyei Prefektúra közleményéből kiderül, hogy a megyében a POAD programon keresztül körülbelül 30.100 élelmiszercsomagot osztanak ki, ezt a csomagszámot még 2016-ban állapították meg. A korábbi években, miután a szociális vagy családtámogatási segélyben részesülők megkapták a csomagot, a még fennmaradó segélyeket a fogyatékkal élők vagy más hátrányos helyzetű kategóriába tartozó személyek között osztották szét. Ezúttal viszont nem biztos, hogy marad pluszban.

Forrás: DASO

Lényegesen többen fordulnak a nagyváradi Caritas Catolicához is. Szombati-Gille Tamás sajtóreferens lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a Carits Catolica által működtetett szociális konyhán keresztül jelenleg napi 80 rászorulónak, főként kisnyugdíjasnak, nagycsaládosoknak, betegeknek tudnak biztosítani meleg ebédet Nagyváradon. Az ágyhoz kötött személyeknek kiszállítják az ételt, ezzel is segítve rajtuk, aki teheti, az pedig érte megy. Szegénykonyha működik emellett Margittán és Tasnádon is. Mint megtudtuk, az ételen kívül télen tűzifával és élelmiszercsomagokkal is segítik a rászorulókat. Szombati-Gille Tamás elmondta, hogy igénylés sok van, hosszú a várólista, de jelenleg a kedvezményezettek számát nem tudják növelni. Aki regisztrál a Caritas Catolicához, az felkerül egy várólistára, és amennyiben egy hely megüresedik, akkor a soron következő kaphatja meg a napi meleg ebédet. „Ilyenkor télen mindenkinek nehezebb, ezért találtuk ki öt éve, hogy heti egy alkalommal utcai ételosztást is szervezünk. Ennek az a célja, hogy még több embert el tudjunk érni, főként olyanokat, akik nincsenek regisztrálva nálunk. Igénylés mindenképpen több van, és most már egyre nagyobb azoknak a száma, akik nem hajléktalanok, de a megnövekedett költségek mellett már nem tudnak megélni a jövedelmükből; ebbe a kategóriába főként a kisnyugdíjasok tartoznak” – mondta el Szombati-Gille Tamás, hozzátéve, hogy a november 13-án megtartott idei Szent Erzsébet Gyűjtés során kapott adományokat pont a megnövekedett igénylések miatt az egyházmegye szegényeinek téli segélyezésére fordítja a Caritas.

 

Ahogy a fentebb leírtakból is látszik, a legrosszabb helyzetben a kisnyugdíjasok és a nehézsorsú nagycsaládosok vannak. A kisnyugdíjasok a kevéske pénzt már hónap elején be kell osszák, hogy mindent ki tudjanak fizetni, és így sem biztos, hogy mindenre jut. „A számlák, gyógyszerek kifizetése után, ami marad, abból vásárolunk. Most a téli hónapokban nehezebb, mert a fűtést is ki kell fizetni, a villanyszámla meg van, hogy csak két-három hónap után jön ki, és egyszerre kell kifizetni egy nagyobb összeget. Több éve már, hogy vettünk egy műfenyőt, ezt idén is feldíszítjük, és még meglátjuk, mire futja a pénzből” – mondta el egy nagyváradi nyugdíjas.
Egy köröstarjáni négygyermekes anyukával is beszélgettünk. Mint elmondta, az elmúlt két év eléggé megviselte a hattagú családot. „Sajnos egy fizetésből eléggé nehezen élünk meg, a gyerekek óvodai és iskolai költségeit ki kell fizetni minden hónapban, ingázunk Váradra, ez is pénzbe kerül, múlt hónapban betegek is voltak a gyerekek, csak a gyógyszerekre 700 lejt kellett költeni. Ezen kívül két banki kölcsönt is kell törlesztenünk, most kaptunk meg egyszerre három villanyszámlát. Már az iskolában is szóltam, hogy küldök uzsonnát a gyerkőcnek, mert nem tudom kifizetni az ételt, amit ott kapnak. Viszont a legszörnyűbb, hogy ezen a télen is tűzifa nélkül maradtunk, nincs mivel fűteni, így egy szobába húzódtunk a négy gyerekkel, és ezt a szobát elektromos fűtőtesttel fűtjük. Sajnos kicsik a fizetések, a nagycsaládosok semmi támogatást nem kapnak, nincs biztosítva olyan munka, amit a négy kisgyerek mellett lehetne végezni és az ő időbeosztásukhoz igazítani” – mondta el az anyuka, hozzátéve, hogy idén nem lesz örömteli a karácsony sem. „Nagyon készülnék az ünnepekre, de nincs miből, idén alig lesz valami, karácsonyfára biztos nem futja, örülök, ha nem fogják levágni az áramot. Túl sok stressz nehezedik rám a pénzhiány miatt és felemészt, hogy a felgyűlő adósságok miatt kevés jut a gyerekeknek.”
Manikűr-pedikűrösként dolgozó váradi hölgy a szüleivel él, a drágulások érintették szakmailag is, hiszen mindennek felment az ára és az emberek meggondolják, hogy mire költik a pénzt. „Bizonyos dolgokat nem veszek meg, például könyveket, ehelyett inkább könyvtárba járok, ruhaneműket csak azt vásárolok, ami nagyon szükséges. Az élelmiszereknél próbálok odafigyelni, inkább kevesebbet, de a jobb minőségűt választom. Aminek nagyon örülök, hogy nincsen bankkölcsönöm, nem kell fizetni a havi részleteket, ami nagyon sokat számít. Szüleim is kisnyugdíjasok, nekik a nyugdíjból a gyógyszereket kell megvásárolni, valamint a kivizsgálásokat is ki kell fizetni a magánrendeléseken, mert amíg megvárjuk, hogy az állami rendelésen helyet kapjunk vagy legyen keret a vérvizsgálatokra, addig nagyon sok idő eltelik” – fogalmazott. Hozzátette, hogy a spórolás ellenére ragaszkodik a hagyományokhoz, idén is vásárol egy kicsi élő fenyőfát, és szeretnék, hogy legalább a bejgli és a töltött káposzta felkerüljön az ünnepi asztalra. „Nagyon fontosnak tartom, hogy megüljük az ünnepet, amit tiszta szívvel várok. Vallásos vagyok, ezért úgy gondolom, hogy az ünnep erőt ad ahhoz, hogy a gazdasági helyzet és a szomszédban dúló háború ellenére bizakodóan tekintsünk a jövőbe. Idén kevesebb lesz az ajándék, de próbálok mindenkinek egy kis csekélységet adni, egy kis örömet lopni szeretteim életébe ebben az időszakban. Gyerekkoromtól fogva imádom a karácsonyt, és máig is fontosnak tartom, hogy bármennyire is nehéz a helyzet, de megtartsuk az ünnepeket.”
A drágulások nemcsak a kisjövedelműeket érintették rosszul, ezt megérzik az átlagos vagy azon felüli fizetéssel rendelkező családok is. Sokan másodállást kénytelenek vállalni, hogy fedezni tudják a megnövekedett költségeket és hogy biztosítani tudják a család megszokott életkörülményeit. Ez viszont azt jelenti, hogy még több időt kell munkára fordítani, így kevesebb idő jut a családra. Mások viszont inkább spórolni kezdtek, és odafigyelnek, hogy mire és mennyit költenek. Több családdal is beszélgettünk, milyen hatással volt a gazdasági válság a mindennapi életükre és hogyan fog telni a karácsony. Kiemelték, hogy érezhetően többet költenek, főleg az élelmiszerekre, gyógyszerekre, de ez még nem befolyásolja annyira a családi kasszát. Odafigyelnek a költségekre, de amire valóban szükség van, azt megvásárolják. Az egyik anyuka elmondta, hogy egy-két éve jobban figyeli a boltokban levő akciókat: „Nem minden leárazás becsapás. Nyilván időigényes átnézni a bevásárlóközpontok heti ajánlatait és akcióit, de sokszor megéri kivárni a kedvezményes árat, például a mosószereknél, tisztítószereknél, amit nem minden héten vásárol az ember. Elég sokat lehet spórolni, ha az üzletek hűségkártyáit is használjuk, vagy figyeljük a szezonális leárazásokat: például már december elején megvettem a karácsonyi ajándékokat a gyerekeknek, mikor az egyik üzletben féláron voltak a játékok. Mi felnőttek egymást is megajándékozzuk, inkább olyan dolgokat vásárolunk, amelyekre amúgy is szükségünk van, de azért becsempészünk egy kis meglepetést is. A legnagyobb ajándék úgyis a gyerekek öröme lesz”.
Ilyen körülmények között készülnek Nagyváradon és a megyében az ünnepekre. Van, ahol idén sem lesz gond biztosítani a már megszokott ünnepi légkört, az ajándékokat és a terített asztalt, viszont sok helyen kevesebbel érik be ebben az évben, és lesz sok olyan háztartás is, ahol most nem jut a karácsonyozásra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában