Előadás

2022.12.01. 15:15

Regum gemma, Santus Ladislae – A királyok ékköve, Szent László

Szent László királyunk és lánya, Szent Piroska kultúrtörténetét, valamint lovagkirályunk korának meghatározó szellemiségét ismerhetik meg az érdeklődők Imre Zoltán kulturális antropológus Regum gemma, Santus Ladislae – A királyok ékköve, Szent László című előadásán. A Szent László Egyesület által szervezett eseményre 2022. december 7-én, szerdán 17.30 órától kerül sor a Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központban (Piata Libertății/Ezredévi emléktér 40. szám).

Az Árpád-házat nemcsak szoros diplomáciai szálak fűzték a bizánci udvarhoz, hanem a 12. század legelejétől fogva családi kapcsolatok is. Gazdag történeti tabló tárul elénk Bizánc kisugárzásával a Kárpát-medencére. Szent László 1082 táján kötött házasságot a rheinfeldi Adelheiddel. A kis Piroska ebből a frigyből született. Édesanyját korán elvesztette, s apjának, Szent Lászlónak a halála is egészen zsenge korában érte. Ekkor unokabátyja, Kálmán király családjába került, a királyi udvarban nevelkedett.

Az 1100-as évek legelején Bizáncból előkelő követek érkeztek a magyar király udvarába, hogy I. Alexiosz Komnénosz császár fia, II. Jóannész Komnénosz számára feleségül kérjék az Árpád-házi hercegnőt. A 15-16 éves Piroska így került Bizáncba, ahol 1104-ben Jóannész Komnénosz hitvese lett. Piroska talán azért vette fel az Eiréné nevet, mert I. Alexios császár feleségét, tehát anyósát is így nevezték.

A dinasztikus kapcsolat létesítése mögött meghúzódó politikai indokokra az eseményekről tudósító görög forrás is világosan utal: „A császár pedig látván azt, hogy a nyugati népek és hasonlóképpen a keleti népek is minden irányból mozgolódnak, elküldi hát követeit Magyarország királyához és feleségül megkéri annak Lászlónak leányát saját legidősebb fia: bíborban született Jóannész császár számára. S mivel azt tapasztalta, hogy a mondott király egyetért ezzel, megint elküldi követeit, akik közül a legjelesebb és a legelső Eumathiosz Filokalész Szebasztosz volt, hogy a leányt hozzák el. Ezek örvendezve és vidáman viszik a szépséges testű hajadont a rómaiak (bizánciak) országábа. А császár nagy örvendezéssel és tisztességgel fogadta őt, és feleségül adta fiához”.

Az esemény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

A szervezők nagy szeretettel várnak mindenkit az izgalmasnak ígérkező előadásra!

A Szent László Egyesület sajtóirodája

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában