Rendezvénysorozat

2022.12.12. 10:08

Petőfire emlékeznek a Váradi Dalnokok

A Magyar Polgári Egyesület már ebben az esztendőben elindította azt a rendezvénysorozatot, amellyel nagy költőnk, Petőfi Sándor előtt kíván tisztelegni.

Sajtóközlemény

Mint közismert, 2023. január elsején lesz kétszáz éve annak, hogy Petőfi Sándor, az egyetemes magyar nemzet egyik legnagyobb költője megszületett Kiskőrösön. A költőfejedelem születésére emlékezve a 2022-2023-as éveket Petőfi-emlékévnek hirdette meg a Magyar Országgyűlés, Petőfi 200 elnevezéssel.
A nagyváradi Magyar Polgári Egyesület is csatlakozott az emlékévhez, több programot, rendezvényt is szervezve az emlékévben. Az Egyesület elnöke, Nagy József Barna, 2022 január elsején indította el a megemlékezések, rendezvények sorozatát, amikor is biciklitúrát szervezett Nagyváradról a Félix-fürdőben található Petőfi-szoborhoz, hogy megkoszorúzzák azt.
A rendezvénysorozat egész évben folytatódott, az elmúlt hétvégén egy rendhagyó előadással is bővült az eseménye sora. A Váradi Dalnokok férfikórusa, az MPE felkérésére, egy összeállítással készült, ahol kórusra és hangszerekre átírt Petőfi-versek hangzanak el. Az előadásban ismert Petőfi versek szólalnak meg, de szavalatokat is hallhatunk Török Sándor tolmácsolásában. A kórust Márkus Zoltán kántor-karnagy készítette fel, míg Agyagási Ernő szervezte meg.
Az első nyilvános szereplésre, főpróbára Nagyszalontán került sor az Arany János Emlékmúzeumban. Nem véletlen ez, hiszen közismert, hogy Petőfi 1847-es, nagyszalontai tartózkodása során nem csak verset írt a Csonkatoronyról, de meg is rajzolta azt. Petőfi első alkalommal több mint egy hetet töltött Nagyszalontán, Arany János vendégeként. A jegyzői lak a Csonkatoronnyal szemben állt, így Petőfi minden nap láthatta az egykori nagyszalontai vár őrtornyát. A toronyban 1899-ben rendezték be az Arany János emléke előtt tisztelgő kiállítást, amit ma is megtekinthetnek a látogatók a szépen felújított épületben.
A Váradi Dalnokok ebben a történelmi épületben adták elő a Petőfi előtt tisztelgő műsorukat, majd maguk is megtekintették a kiállítást, ahol többek között például egy kávéfőzőt is láthattak, amit Petőfi adott ajándékba Arany Jánosnak.
A Polgári Egyesület rendezvénysorozata január elsején, Petőfi Sándor születésnapján folytatódik a költő nagyváradi szobránál. Minden érdeklődőt várnak majd 14 órára, hogy a Váradi Dalnokokkal együtt emlékezzenek Petőfi Sándorra. A megemlékezés után a Petőfitől Petőfiig gondolat jegyében biciklitúrára kerül sor a nagyváradi Petőfi-szobortól a Félix-fürdői Petőfi-szoborhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában