Tudományos találkozó

2022.12.06. 14:37

Óvónőknek tartottak konferenciát Nagyváradon

Atipikusan fejlődő gyermekek az óvodában címmel szervezett a Ludodom Egyesület konferenciát Nagyváradon a Bihar és Maros megyei óvónők számára. A november 26-án és 27-én tartott konferencián 37 pedagógus vett részt.

Forrás: Ludodom Egyesület

Törő Enikő

A kétnapos konferencián számos érdekes előadás és műhelymunka volt, számolt be lapunknak a szervező egyesület elnöke, Rencsik Réka gyógypedagógus. A nagyváradi Posticumban megszervezett konferenciát a Ludodom Egyesület programjainak ismertetésével nyitották meg, majd Oláh Andrea, a Bonitas Speciális Oktatási Központ igazgatója mondott köszöntőt. Ezután Rencsik Réka és Wagner Andrea gyógypedagógus, logopédus a szenzoros- és mozgásterápiák témakörében tartottak előadást. A továbbiakban dr. Bordás Andrea, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa műhelymunkát tartott a művészetterápiás módszerekről, valamint Varga Ildikó gyógytornász mutatta be a reflexmaradványok miatt fennálló fejlődési problémákat. 

Műhelymunkát tartott Dan Beáta (PhD hallgató, Debreceni Tudományegyetem Neveléstudományi Intézet) is, Szülő-gyerek-pedagógus triász címmel. Az első napon továbbá előadást tartott Varga Ildikó-Anita gyógytornász A primitív reflexek címmel, valamint Fülöp Ágota gyógytornász Autizmus és tévhitek címmel. 

A konferencia második napján Rácz Imola-Melinda alsó tagozatos tanár és Rencsik Réka workshopot tartottak a Sindelar-Zsoldos programról és dr. Bordás Andrea adjunktus a művészetterápiáról.

Rencsik Réka, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy az előadások, műhelymunkák alkalmával beszélgetések is zajlottak, hamar interaktívvá vált, a jelenlévők beszámoltak olyan atipikus esetekkel, melyekkel a csoportjaikban találkoztak. Hozzátette, ennek nagyon örülnek, hiszen éppen az volt a cél, hogy egy beszélgetés alakuljon ki, ezáltal is segíthetnek egymásnak azok a pedagógusok, akik évek óta sajátos nevelést igénylő gyermekekkel találkoznak. A Ludodom Egyesület egyébként ebben a témakörben már több alkalommal tartott műhelymunkát Maros megyében, és mivel nagy volt az igény rá, Nagyváradon szerveztek egy konferenciát. Alapvetően Bihar és Maros megyei óvónők számára szervezték meg a konferenciát, de egy Kolozs megyei óvópedagógus is jelentkezett, aki szintén részt vett. 

A konferencián partnerként képviseltette magát a Bihar Megyei Tanfelügyelőség is Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes és Tankó Zita tanfelügyelő személyében, akik köszöntőt mondtak, és több előadáson, műhelymunkán is részt vettek. Kiemelték, hogy a konferencia hiánypótló itt Bihar megyében, s úgy gondolják, lenne igény a folytatásra.

A konferencia további partnerei: a Partiumi Keresztény Egyetem és a Bonitas Speciális Oktatási Központ. A konferenciát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta, a támogatást a Ludodom Egyesület pályázta meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában