Kiállítás

2022.12.08. 18:30

Omega-tárlat az alfától az omegáig

A magyar rock- és könnyűzenei élet legnagyobb együttesének, az Omegának szenteltek kiállítást a nagyváradi vármúzeumban. A három kiállítóteremben eredeti fellépőruhák, hangszerek, továbbá lemezek, plakátok, könyvek stb. idézik meg a legendás együttest.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az Omega-kiállítás 2018-ban született meg Szentesen, abból szerettek volna a szervezők egy utazó tárlatot létrehozni, de ez akkor nem jött össze, mesélte el a csütörtök délutáni megnyitó előtt Arató Mátyás, a kiállítás kurátora. A tervről azonban nem mondtak le, megbeszélték Kóbor Jánossal, az Omega frontemberével is azt, hogy az együttes hatvan éves fennállásának évfordulóján, 2022-ben mégiscsak összehozzák a vándorkiállítást, amely most megvalósult, de sajnos Kóbor János, Mecky ezt már nem élhette meg. Arató Mátyás elmondta, hogy a kiállítás anyaga legalább tíz magángyűjtő ereklyéiből tevődik össze, de a zenekar tagjainak személyes tárgyai is láthatók a váradi vármúzeum második emeleti kiállítótereiben. A tárlat Aradról érkezett Nagyváradra, és innen a tervek szerint Temesvárra, majd Szatmárnémetibe viszik tovább.

Fotós: Alexandru Nițescu

A zene összeköt

A tegnap délutáni tárlatnyitón Arató Mihály elmondta, szerették volna, ha az Omega együttes élő tagjainak jelenlétében nyithatnák meg a kiállítást, de ez sajnos nem volt lehetséges, mert az utóbbi két évben az Omega együttes három tagja is elhunyt, és az élő tagok sem fiatalok már. De ha személyesen nem is lehettek itt, az együttes nevében írt egy levelet a nagyváradi kiállításra Gazdag László, az „Alfától Omegáig – Zenével a hitért” Civil Társaság elnöke, ebből idézünk: „Aki felnőtt fejjel érti a magyar nyelvet, az biztosan ismeri az Omegát. (…) Mindenhol ismerik, mindenhol szeretik, generációk óta megkerülhetetlen fogalommá vált az Omega, messze túlmutat a zenén, egyfajta életérzéssé vált. A november-december nehéz időszak az omegásoknak. Két esztendeje ilyenkor vesztettük el Benkő Lacit, és Mihály Tomit, tavaly pedig Meckyt. Ezzel végleg pont került az együttes aktív történetére. Az emlékeink viszont velünk maradnak. Koncertélmények százai, találkozások, lemezek a szekrényben vagy akár csak a dallamok és a szövegfoszlányok. Arra kell rádöbbennünk, hogy nem ők lettek halhatatlanok, hanem mi tesszük őket azzá egy másik dimenzióban, ahogy továbbadjuk gyermekeinknek, unokáinknak a zenéjük szeretetét. Ez a kiállítás egy olyan visszatekintés, amely összehozza az embereket. (…) Hányszor éltünk át szívszorító élményeket Erdélyben, Felvidéken, a Délvidéken, végtelen szeretetet és tiszteletet az Omega felé. Néhány órára az is megvalósult, hogy a zene révén valóban nincsenek határok”. Felszólalt a tárlatnyitón az egyik gyűjtő, Kutasi Sándor is, aki elmondta, hogy a kiállítás kronologikus sorrendben mutatja be az együttest az 1960-as évek eleji kezdetektől egészen napjainkig. A tárlat időben utolsó darabjai a 2019-ből származó plakátok. A sok egyedi tárgy közül a gyűjtő két gyári állapotban levő, 1972-ben kiadott alumínium Élő Omega lemezt emelt ki, melynek a hétvégén fog megjelenni a felújított változata.

Fotós: Alexandru Nițescu

Gazdag tárlat

Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Egyesület kuratóriumának elnöke beszédében elárulta, hogy ő az Omegával nőtt fel, nincs az együttesnek olyan dala, amit ne szeretne. „Az az üzenet, amit az Omega megfogalmazott a dalaiban, a mi korosztályunknak egy olyan fajta lelki elégtétel volt, ami a szabadságot az elérhetetlent is jelentette hosszú időn át” – fogalmazott. Elmondta, hogy 1990 után már személyesen is ott lehetett az együttes koncertjein, sőt, Benkő László billentyűssel szinte baráti kapcsolat alakult ki, hiszen a muzsikus együttműködött a váradi Szigligeti Színházzal, és sokszor megfordult a váradi színházban, amelynek akkoriban ő a színésze, majd vezetője volt. Végezetül Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke köszönte meg a partnereknek, hogy létrejöhetett a váradi kiállítás: Szentes Város Önkormányzatának, a Varadinum Egyesületnek, Arató Mihály kurátornak és társainak, valamint a Körösvidéki Múzeum városi múzeum részlegének, mely szép, a kiállítás anyagához méltó helyet biztosított. „Az anyagi forrásokat az RMDSZ biztosította, hogy el tudjon érkezni a kiállítás” – jegyezte meg végül. A tárlat, melyen eredeti fellépőruhák, hangszerek, továbbá bakelitlemezek, CD-k, plakátok, könyvek és egyéb tárgyak láthatók, illetve egy képernyőn Omega felvételek láthatók, hallhatók, jövő év január 15-ig látogatható a váradi várban lévő múzeumban.

Fotós: Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában