Könyvbemutató

2022.12.05. 15:55

Nótáros Lajos könyvbemutatója Nagyváradon

A Familia és a Várad kulturális folyóiratok, valamint a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár könyvbemutatóra invitálja az érdeklődőket december 9-én, pénteken 18 órától a nagyváradi Iosif Vulcan Emlékmúzeumba. Ekkor az aradi újságíró és esszéíró, Nótáros Lajos Run, omule run! című regényét mutatják be. A regény a múlt század hetvenes éveibe nyújt betekintést a fiatal szereplőkön keresztül, és ironikusan helyezi górcső alá a hazai kommunizmust, ugyanakkor a szerző életének valós történéseit is bemutatja, például azt, amikor a húsz évesnél is fiatalabb szerző egy barátjával Romániából Floridába akar szökni.

Az Arca folyóiratban megjelent írásában Florin Ardelean így méltatja egykori történelem–filozófia szakos évfolyamtársának prózaírói képességeit: „A könyv élvezettel olvasható. A cselekmény krimire emlékeztet, benne 19 éves, összebalhézó fiatalokkal, az »aranykor« bárjainak és kocsmáinak túltengésével és bohémságával, gazemberekkel és tucatszélhámosokkal, lüktető erotikával, alacsony tétekkel, takarékos megélésekkel, alig felfedezett és a körülményekhez képesti lázadás páncélja alá rejtett félelmekkel.”

Ha valaki kíváncsi arra, hogyan képzelték el 50 évvel ezelőtt a szökést Amerikába – a kísérlet sajnos egy târgoviștei hotelben megbukott – annak érdemes elolvasni a Run, omule run! című könyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában