Talajmozgás

2022.12.28. 12:48

Megfigyelés alatt a gyorsforgalmi út

A nagyváradi Kálvária domb még mindig földcsuszamlásveszélyt jelenthet, ezért az alatta elhaladó gyorsforgalmi út talajmozgásának megfigyelésére tendert írt ki az önkormányzat.

Forrás: Google street view

Fotó: Nagy Noemi

ERDON-összeállítás

A váradi polgármesteri hivatal közbeszerzési eljárást hirdetett a gyorsforgalmi út megfigyelésére, hároméves időtartamra, összesen 460 ezer lej értékben. „Meg akarunk győződni arról, hogy a dolgok rendben vannak, ezért a munkát nyomon követjük. (…) Több szakértő is azt mondta, hogy a dolgok jelenleg rendben vannak, de mindannyian megfigyelést javasoltak. Ezt a csomagot már korábban is kiírtuk, de a benyújtott ajánlatok nem feleltek meg a követelményeknek. Most újraindul az eljárás” – nyilatkozta a Jurnal Bihoreannak Marius Moș, a polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektek menedzsmentigazgatóságának a vezetője.
A nagyváradi gyorsforgalmi utat 2014-ben kezdték el építeni egy határon átnyúló nemzetközi finanszírozású projekt keretében. Az útra ötéves garanciát vállalt a kivitelező, de már 2015-ben repedések keletkeztek rajta. Időközben földcsuszamlás történt a felújított Kálvária (Gomba) dombon, melynek megerősítése és helyreállítása hosszú éveket vett igénybe. A különböző szakértői vizsgálatok és tanulmányok elvégzése után a város arra a következtetésre jutott, hogy a váradi dombok alatt végigfutó gyorsforgalmi út talajmozgását érdemes megfigyelés alatt tartani, hogy meglássák, milyen esetleges kárt okozhatnak benne a Kálvária domb esetleges földcsuszamlásai.
A nagyváradi önkormányzat több szolgáltatást kíván biztosítani a most kiírt tenderrel. Első körben a szakemberek a terepen felmért adatok alapján meg kell állapítsák azt, hogy hova kell kihelyezni a geotechnikai és geodéziai megfigyelési rendszert, amely egyben riasztási rendszerként is fog működni. A második etapban telepíteni fogják a geotechnikai és geodéziai megfigyelő rendszert, a harmadik szakaszban pedig elkezdik végezni a méréseket. Minden egyes mérést követően a szolgáltató jelentést nyújt be az önkormányzatnak. Végezetül a szakemberek elemzik a geotechnikai/geodéziai és geodinamikai adatokat. A megfigyelés három évig fog tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában