Készülődés

2022.12.20. 14:58

Közösségben készülnek a karácsonyra Hegyközcsatár községben

Debrenti Katalin kulturális referens, Hegyközcsatár

Hegyközcsatár önkormányzatának kezdeményezésére idén a községközpontban, valamint Siterben és Tótteleken is szabadtéri adventi koszorút állítottak. A koszorúkat Kovács Anett formatervező, a Nagyváradi Művészeti Líceum pedagógusának ötlete nyomán közösségi összefogással, helyi alapanyagokból készítették el, a kereteket az önkormányzat dolgozói szerkesztették, majd ezeket a résztvevők által hozott fenyőágakkal, egyéb tartozékokkal díszítették. Tótteleken advent első vasárnapját megelőzően, november 25-én, Hegyközcsatárban november 26-án délelőtt, Siterben pedig ugyanazon a napon délután került sor az örömteli közösségi munkára, melyre minden helyszínen szép számmal és örömmel érkeztek a helyiek, számukra meleg teával és friss fánkkal kedveskedtek az önkéntesek. A szülők és a gyerekek közösen alkottak karácsonyi üdvözlőlapokat, kopogtatókat, karácsonyfadíszeket, a szorgos kezek munkáját pedig a templomok, hivatalok ajtajain, és az adventi koszorúkon láthatták viszont.

 


Az elkészült adventi koszorúknál az ünnep mind a négy vasárnapján egyenként fellobbantak a gyertyák, az egyházak képviseletében áhítatot tartott és áldást mondott Miklós Csaba hegyközcsatári református lelkész, Szomor Attila siteri református lelkipásztor, valamint Bodor Zoltán tótteleki katolikus plébános. Az alkalmakat a község református és katolikus ifjainak műsora, illetve advent negyedik vasárnapján a csatári óvodások verses-dalos fellépése színesítette. A gyertyagyújtás egyúttal mindenütt kiváló alkalom volt arra is, hogy a hétköznapok rohanása után az emberek elcsendesedjenek, egy kis kötetlen beszélgetésre időt szakítva barátaikkal, szomszédaikkal.
December tizedikén Mikulás-napi bálban szórakozhattak kicsik és nagyok. Ebből az alkalomból is gyerekzsivajtól volt hangos a hegyközcsatári kultúrotthon, hiszen több mint negyven gyerek mézeskalácsot díszített, karácsonyi díszeket hajtogatott, ünnepi képeslapokat színezett. A hangulatra sem lehetett panasz, volt finom, meleg tea, illatos mézeskalács, és rengeteg jókedv. A szervezésben e sorok írója és Kovács Anett vállalt főszerepet.

 


Magyar nyelvterületen a karácsonyi ünnepkör szerves része volt a betlehemezés. Ezt a szép szokást elevenítették fel a hegyközcsatári Királykút Néptáncsoport tagjai Szerefi Ilona népdalénekes, szólista vezetésével. A huszonkét iskolás és óvodás gyermek már október óta készül a szereplésre, a negyven perces műsor ugyanis komoly erőfeszítést, tanulást igényel, hiszen a pásztorjátékban az énekszó mellet citera és furulya is megszólal. A betlehemes műsort nagy sikerrel adták elő december 17-én, szombaton a csatári kultúrotthonban, ahol Bíró Ferenc Sándor polgármester megköszönte kitartó munkájukat, és gratulált a csapatot felkészítő Szerefi Ilonának is. A betlehemes műsort aranyvasárnap a helyi református templomban is bemutatták a délelőtti istentisztelet alkalmával. Az előadást az érdeklődők december 25-én, karácsony első napján a siteri református templomban, a délelőtti istentisztelet során, majd pedig december 26-án, karácsony másodnapján Hegyköztótteleken, a római katolikus templomban, a déli misét követően is megtekinthetik.
Érdemes itt pár szót ejteni a Királykút Néptáncsoportról, amely Szerefi Ilona vezetésével idén nyár óta működik a községben. A rendkívül lelkes és szorgalmas csapat heti három alkalommal tanul autentikus magyar népi táncokat és ismerkedik a népi hangszerekkel, mint például a citera és furulya. A csoportba nemcsak hegyközcsatári, de siteri és tótteleki gyerekek is járnak, sőt olyan is akad, aki Nagyváradról érkezik foglalkozásaikra. Csatárban tehát a legfiatalabbak keltik életre hagyományainkat, az adventi és karácsonyi ünnepre hangolódásnak ez a módja pedig a község lakói többségének tetszésével is találkozott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában