Látogatás

2022.12.07. 10:31

Kirándulást szerveztek a Magyar Zene Házába

Szilágyi Ibolya

Közös kirándulást szervezett az RMDSZ nagyváradi nőszervezete és a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete a nemrégiben felújított gödöllői Grassalkovich-kastélyhoz, valamint meglátogatták Budapesten a Magyar Zene Házát is. Aránylag, sőt mondhatni jó időben indultunk útnak és a megbeszélt időpontra megérkeztünk Gödöllőre, a királyi kastélyba. Régen öt terem volt látható, most 31 gyönyörűen felújított teremben ismerhettük meg a főúri rezidencia történetét. A barokk kastélyt a 18. század közepén Grassalkovich I. Antal építtette. A család kihalása után több tulajdonosa volt, majd 1867-ben a magyar állam vásárolta meg. A kastély dísztermében „királynéi” fogadtatásban volt részünk. Az idegenvezető korhű ruhában, Erzsébetet megszemélyesítve mesélte el, hogy Sissi 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt kastélyt, amelyre amúgy is vágyott. A királyi lakosztályok a díszteremtől jobbra és balra helyezkednek el. Előbb Ferenc József lakosztályát, majd a Sissiét néztük meg. A királyné lakosztálya szalonból, író-, öltöző-, háló-, és felolvasó szobából állt. Mellettük volt a felolvasónő, Ferenczy Ida lakosztálya, majd a királyi gyermekek szobái. Az olvasószoba asztalán egy abban az időben megjelent Petőfi-kötet található, Erzsébet ugyanis csodálta a költőt és ő maga is írt verseket. A kastélyt angol park ölelte körül, két hattyústóval, melyeket a királyné feltöltetett, hogy több hely legyen kedvenc sportjára, a lovaglásra. A királyné 2663 napot töltött Magyarországon, ebből mintegy 2000 napot Budán és Gödöllőn. Utoljára 1897. október 2–24. között járt itt. 1898-ban bekövetkezett halála után a király egyre ritkábban jött Gödöllőre. A kastély a királyi korszak után 1920-tól 1944-ig Horthy Miklós kormányzó rezidenciája lett.
Akár egy egész napot is eltölthettünk volna Gödöllőn, de igyekeztünk tovább Budapestre, a Városligetbe. Rendhagyó módon a Magyar Zene Háza hétfőn is nyitva volt 14 óráig, így belülről is megcsodálhattuk a japán Sou Fujimoto által tervezett építészeti remekművet. Érdekes látványt nyújt a közel 100 különböző formájú és méretű lyukkal áttört tetőszerkezet, amelyeken a liget fái is kikandikálhatnak. A hatalmas üvegfalak azt a látszatot keltik, hogy az egész épület beleolvad a természetbe és az álmennyezetben elhelyezett falevelet mintázó aranyszínű fémelemek csak fokozzák ezt az érzést. A háromszintes épületben koncertek, interaktív kiállítások, család-, gyerek- és ifjúsági programok, zenepedagógia foglalkozások zajlanak.
Még sétáltunk kicsit a Városligetben, körbejártuk Vajdahunyad várát, majd indultunk a Szent István Bazilikához, a karácsonyi vásárba. A tér zsúfolásig tele volt, minden csillogott-villogott, ahogy ilyenkor szokás. Az egy órai szabadidőt mindenki kedve szerint tölthette el, majd élményekkel gazdagodva indultunk haza. Köszönet mindenkinek az együtt töltött szép napért! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában