Foglalkozás

2022.12.21. 08:31

Képzéseket tartottak szülőknek és szakembereknek a Bonitasban

Több szakmai foglalkozással is készültek a nagyváradi Bonitasban az elmúlt időszakban a pedagógusok és a szülők számára.

Forrás: Bonitas

Pikó Stefánia

A Bonitas Sérült Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület, illetve a nagyváradi Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ pedagógusai az év utolsó heteiben sem vettek vissza a munkatempóból, hiszen több foglalkozást, képzést is tartottak szülőknek és pedagógusoknak egyaránt. A legutóbbi, egész napos képzést kedden tartották az intézményben, amelyen nemcsak az iskola pedagógusai, hanem – ami külön örömmel töltötte el a szervezőket – máshonnan érkezett szakemberek is részt vettek. Ezt megelőzően, december 15-én várták az érdeklődő szülőket is az iskolába, szintén egy képzésre. Mindkét találkozó alkalmával egyebek mellett Burján Anikó, Kanadából érkezett pszichopedagógus tartott előadást A gyerekek fejlődése. Modern stratégiák címmel. A gyerekek jól viselkednek, ha tudnak, de mi van akkor, ha nem képesek erre? Erre a kérdésre kereste a választ az előadó, aki abban igyekezett segíteni, hogy a szülők és a szakemberek fel tudják ismerni a gyerekek adott viselkedése mögötti szükségleteket, és segítséget tudjanak nyújtani nekik. Az előadás célja volt továbbá, hogy feltárja a kihívást jelentő viselkedési formák leggyakoribb okait, és lépésről lépésre, részletesen bemutassa, hogyan lehet ezeket kezelni.
„Az alaptétel így hangzik: A gyerekek jól viselkednek, ha tudnak. Jobban megéri jól viselkedni, mint nem. De mi van akkor, ha nem ezt teszik, mert képtelenek rá? Sajnos ezeket a gyerekeket gyakran félreértik, azt gondolják róluk, hogy szándékosan, akarattal vagy dacból rosszak. De ha felismerjük, hogy minden viselkedés közölni akar valamit, akkor képesek leszünk a mögöttes szükségletekre figyelni és a megfelelő segítséget nyújtani a gyerekeknek” – fogalmazott az előadó. Az eseményeket az egyesület és az iskola az Esély az autista gyerekeknek projekt keretében valósította meg, a Kaufland és az Act For Tomorrow támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában