Közösségben

2022.12.28. 09:24

Karácsony ünnepe Réven

ERDON-összeállítás

Karácsony estéjén a révi református templomban Papp Csaba helyi lelkész a Lukács írása szerinti szent evangélium, 1.részének 76–78 verseinek alapján szólt a jelenlévőkhöz. Az igehirdetést követően csomagosztásra került sor, majd a kántások az ünnep alkalmából felköszöntötték a révi családokat és a Magyar Házban tartandó karácsonyi bálra hívogattak.

 


Idén karácsonykor új bútorzat fogadta a harang hívó szavára a templomba érkezőket. A hagyományokhoz hűen, a helybéliek mellett sok, Révről elszármazott is hazalátogatott szeretteihez a karácsonyi ünnepek alkalmából és eljött az Isten házába. Idén a templomi esemény a fiatalok betlehemes játékával indult, majd igehirdetéssel folytatódott.
„Karácsony szent estéje van és a felolvasott három igevers a szokásoktól eltérően nem az Úr Jézus, hanem Keresztelő János születéséről beszél” – mondta bevezetőjében a lelkipásztor. „Isten meglátogat bennünket. Ez a látogatás több kontextusban fordul elő a Bibliában. Isten az Ő lelke által arra kéri a mi gyülekezetünket a mai estén, hogy vegyük észre azt, hogy Betlehemben csoda történt, azt, hogy akkor, amikor pesszimisták vagyunk, tulajdonképpen elhagyjuk a bennünket meglátogató Istent. Isten mindenkit számon tart és meglátogat bennünket kegyelmével és bocsánatával: együttlétünk, a különböző szolgálatok, közös és egyéni imádságok, az Ő igéje által. Nem nekünk kell felkapaszkodnunk, hozzá, hanem Ő jött és jön közénk alkalomról-alkalomra” – mondta többek között Papp Csaba.

 


Az igehirdetést követően egyéni fellépők, a helyi óvodások, kisiskolások ünnepi műsora következett Liut Melinda és Juhász Ilona tanítók irányításával, majd a felsősök mutattak be alkalomhoz illő programot. Felkészítőjük Técsi Rita tanitőnő volt. Ezt követően a magyar, majd a román legényekből, férfiakból álló kántások vonultak be a templomba és kívántak kellemes karácsonyt a jelenlévőknek. A templomi esemény a Csendes éj és a gyülekezeti ének eléneklésével zárult. Idén is a templomból kijövet kapták meg a gyerekek, fiatalok az egyház által készített 50 darab ajándékcsomagot.
A templomi eseményt követően a román és a magyar kántások, külön csoportokban, hajnalig járva, zenészek kíséretében keresték fel a település családjait.  

 


A hagyományokhoz híven, karácsony első napján délben, a templomi szertartásokat követően a falu központjában gyűltek össze a Réven meglévő felekezetek képviselői. A baptista, pünkösdista, görög-katolikus, református és ortodox egyház tagjai karácsonyi énekeket adtak elő, majd a helyi önkormányzat jóvoltából 300 ajándékcsomag került kiosztásra. Karácsony első és második napjának estéjén magyar illetve román bált is szerveztek a helybélieknek. A magyar bálon szatmári zenészek, míg a román bálon Dan Moisa húzta a talpalávalót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában