Megelőzés

2022.12.14. 11:01

Kampány az erőszak ellen

Rajzkiállítások, gyerekekkel, hallgatókkal, idősekkel és áldozatokkal való találkozások, utcai bemutatók – mind olyan megelőzési jellegű programok, melyek a családon belüli erőszak elleni kampány részei.

Törő Enikő

A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a Lámpás Alapítvánnyal, a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) és az esélyegyenlőséget képviselő megyei bizottsággal együtt november 25. és december 10. között számos programot szervezett a nő elleni erőszak ellen. A kampány lefolyásának időszaka nem véletlenszerűen volt kiválasztva, ugyanis november 25-én van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja és december 10-én az emberi jogok világnapja.

 

Az Összefogás az erőszak ellen szlogen égisze alatt a kampány során 20 találkozót szerveztek diákokkal, hallgatókkal és elítéltekkel, valamint kiállításokat, szabadtéri programokat és egyéb foglalkozásokat a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszakra való felhívással. A témákat a célcsoportokhoz igazították. A rendőrök felsorolták a családon belüli erőszakos esetek bejelentésének konkrét módjait, valamint azokat az intézményeket és szervezeteket, amelyek támogatást nyújthatnak az áldozatoknak, hangsúlyozva, hogy ahhoz, hogy segítséget kapjanak, az áldozatoknak ki kell lépniük a névtelenségből, és be kell jelenteniük az erőszakot. A nagyváradi büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartottakkal folytatott találkozó során a rendőrök hangsúlyozták, hogy a bántalmazás és mások jogainak megsértésének megelőzése mindannyiunk felelőssége, valamint fontos a szülők szerepe a gyermekek viselkedésének alakításában.

 

November 25-én a nagyváradi Szent László téren a Művészeti Líceum diákjai számára egy rajzversenyt szerveztek, a rajzok témája az erőszakellenesség volt. December 10-én a nagyváradi Gyermekvárosban több mint 60 gyerek és szülő egy bemutatón vett részt, mely során az emberi jogokról volt szó. A Nagyváradi Egyetem Társadalomtudomány karán szintén szerveztek foglalkozást az említett időszakban, az érzelmi erőszak, a bántalmazó kapcsolatok, az érzelmi manipuláció és az emberkereskedelem témájában. A civilekkel való találkozók során szintén az említett témákról volt szó, valamint bemutatták a Bright Sky RO mobiltelefonos applikációt is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában