Megyei tanács

2022.12.22. 16:38

Infrastrukturális jellegű befektetésekről döntött idei utolsó közgyűlésén a megye

Huszonnégy határozati javaslat szerepelt a Bihar Megyei Tanács csütörtök délután online megtartott úgynevezett azonnali és rendkívüli gyűlésének napirendi pontjai közt. A fontosabb előterjesztések infrastrukturális jellegűek voltak, valamennyi átment.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az egyik előterjesztés a Margittán alapítandó, az intelligens szakosodást elősegítő park műszaki-gazdasági mutatóinak az elfogadására vonatkozott. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan megyei tanácselnök jelezte, hogy ez kiegészíti majd a megyei iparipark-hálózatot, mely létesítményeket azért hozzák létre, hogy a Váradtól 40–50 kilométerre élőknek is legyen hol dolgozniuk, és ne kelljen naponta ingázniuk a megyeszékhelyre. A megyei tanács megegyezett a Margittai Polgármesteri Hivatallal arról, hogy kap a várostól egy 11,4 hektár nagyságú területet. A hatástanulmányt már kidolgozták, a becslések szerint a befektetés bruttó 6,2 millió euróba kerül. A finanszírozást európai uniós támogatásból biztosítanák, a megye önrésze 60 százalék lenne. Amúgy a majdani vaskohsziklási, belényesi és élesdi ipari parkok esetében már összeállították a tenderfüzetet, a közbeszerzési felhívás várhatóan az év végéig megjelenik a versenytárgyalások elektronikus rendszerében (SEAP). Margittánál januárban írnák ki a tendert, a tervezés 2–3 hónapot, a kivitelezés 8 hónapot venne igénybe a szerződés aláírása után, magyarázta Bolojan.
Egy másik határozattervezet azt tartalmazta, hogy a megye kössön társulási megállapodást Bontesd községgel egy közhasznú munkálat elvégzése érdekében. Konkrétabban arról van szó, hogy a Pádis és Ponor-Ék közti megyei út korszerűsítése céljából szükség van 10 hektárra, amit egy legelő formájában Bontesd bocsájt a megye rendelkezésére, melyért cserébe a megyei tanács támogatni fog egy befektetést a községbe. Ezt a földet a Romsilvával való egyezség alapján erdősíteni fogják, pótolandó a faállományt, mely az útkorszerűsítés miatt kiesik.
A képviselő-testület szavazott arról is, hogy a csatornahálózatot bővítsék a leendő belényesi ipari park területén, illetve Gyalány odaeső részén. A kiépülő hálózat hossza 2 kilométer, melyből 1,3 kilométer kiépítését a belényesi helyi víziközmű finanszírozza a fejlesztési alapjából, 700 méter vezeték lefektetésének költségeit pedig a megyei tanács állja.
Két előterjesztés az önkéntes hulladékudvarok kialakítására vonatkozott. Mircea Mălan megyei alelnök a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy ezzel lezárul az az intézkedéscsomag, melynek tárgya, hogy ilyen hulladékudvarok létesüljenek 32 közigazgatási egység területén. A teljes projekt költsége 80 millió lej, és két pályázatot nyújtanak be (16-16 hulladékudvarra) európai uniós pénzforrást igényelve az infrastrukturális nagyberuházások programja (POIM) keretében.
Egy másik tervezet a váradi repülőtér fejlesztésével volt kapcsolatos. Ilie Bolojan kifejtette, hogy a héten az utasterminál bővítésére vonatkozó dokumentációt átvizsgálta az illetékes hatóság, és nyertesnek nyilvánította, így karácsony után aláírhatják a finanszírozási szerződést. A kézipoggyász-szolgáltatás átvételére vonatkozó tervet ezért halasztják, és inkább az utasterminál bővítésére koncentrálnak, viszont ennek érdekében módosítani kellett az eredeti mutatókat.
Arról is döntött a plénum, hogy magánkoncesszióba adják a székelyhídi biomassza-erőművet, mely az Ecoland fejlesztési egyesület tulajdonát képezi. A sajtókonferencián Călin Gal megyei alelnök ezt azzal indokolta, hogy az állomás veszteségesen üzemel. Felidézte, hogy öt évvel ezelőtt valósult meg az Ecoland, Székelyhíd és Bihardiószeg közös beruházásaként, uniós támogatással 6,2 millió euróból, azonban a működtetésének a költségei nem térülnek meg, mivel öt év alatt 20,3 millió lej értékű szubvencióban részesült a megyei tanács részéről, és csupán 1,9 millió lej jövedelmet termelt. Ugyanakkor, bár évi 4500 megawatt villamos energia teljesítmény kellene hogy legyen a kapacitása, ezt az értéket sohasem érte el. A bérbe adásával pedig az erőművet integrálni lehetne a hulladékkezelő rendszerbe (SMID), illetve nem csak biomasszát és állati ürüléket lehetne használni a villamos energia előállítására az erőműben, hanem biológiailag lebomló hulladékokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában