Előadás

2022.12.08. 17:32

Humor az irodalomban

Ciucur Losonczi Antonius

Reményik Sándor szavaival élve, Marosán Csaba színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja nem hagyja a templomot és az iskolát. Ezért istenházakat és tanintézményeket látogatva próbálja megszerettetni az irodalmat mindenkivel, fiatalabbakkal és idősebbekkel egyaránt. Hirdeti számukra, hogy van élet a "simogatós" telefonok világán túl is és van értelme az olvasásnak. Humor az irodalomban című önálló műsorával csütörtökön lépett fel több nagyváradi iskolában, mi a Művészeti Líceumba kísértük el őt, ahol Nagy Gabriella igazgatóhelyettes és Mados Andrea magyar szakos tanár voltak a programfelelősök.

 

Milyen volt Arany János humora? Kinek a poénjain kacagunk a Mézga-család vagy a Dr. Bubó rajzfilmekben? A kortárs költők olyan klasszikus műveket is átírtak, mint a Füstbement terv, Az ember tragédiája vagy a Mátyás anyja. Hogyan hangozhatnak ezek a szövegek modern változatban? Hogy szól SMS-ben, modern szöveggel egy népdal? Milyen híres magyarokat ismerünk? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a jelen levő diákok a színművésztől, aki, mint fogalmazott, azzal a céllal állította össze „irodalomterjesztő hadjáratának” anyagát, hogy a humor segítségével próbálja felhívni a figyelmet a magyar nyelv szépségére és az olvasás jelentőségére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában