Környezettudatos választás

2022.12.23. 08:04

Hogyan válasszunk klímatudatosan karácsonyfát?

A karácsony előtti időszak nagy kérdése, hogy milyen fenyőt öltöztessünk ünnepi ruhába a szeretet ünnepére? Egyesek a műfenyőt tartják praktikusnak, amelyet egyszer kell megvásárolni, majd pedig a karácsony közeledtével csak elő kell venni a dobozból, mások a hagyományos, élő fenyő mellett voksolnak, amelynek illata belengi a lakást. A témában Székely-Farkas Tímea környezetvédelmi szakembert kérdeztük.

Illusztráció

Forrás: MTI/Varga György

János Piroska

Az elmúlt két év pandémiás időszaka után a fenntarthatóság iránti érdeklődés megnőtt a lakosság körében, ami a legtágabb értelemben azt jelenti, hogy az emberek odafigyelnek a vásárlási szokásokra, az otthon fenntarthatóságára, életmódjukra. De mit is jelent a fenntarthatóság? „A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével együtt” – nyilatkozta lapunknak Székely-Farkas Tímea környezetvédelmi szakember.
A karácsony közeledtével kis odafigyeléssel mi is hozzá tudunk járulni a fenntartható fejlődéshez, csökkenteni tudjuk ökológiai lábnyomunkat: minimalizáljuk a műanyagfogyasztást, tudatos vásárlóként odafigyelünk azon ajándéktárgyakat gyártó vállalatokra/cégekre, amelyek tesznek a fenntartható fejlődésért (ECO Label címke). „Részesítsük előnyben a helyi termelőket és vásároljunk tőlük, figyeljünk arra, hogy kevesebb élelmiszer menjen veszendőbe, és válasszunk klímatudatosan karácsonyfát” – tette hozzá.
A tudomány legújabb eredményei szerint minél több karácsonyfát vásárolunk, ezzel alapvetően olyan vállalkozásokat segítünk, amelyek a természetet támogatják, és élőhelyet biztosítanak a madaraknak, emlősöknek, hiszen egy fenyőültetvény szabályozza a lokális klímát, mérsékli a káros gázkibocsátásokat a tárolt széndioxiddal, biodiverzitást biztosít, csökkenti az aszályt, tárolja a talajvizet. Ezeket a fenyőültetvényeket évről évre frissítik, új csemetéket ültetnek, és míg megnőnek 14o–15o cm-re, környezetvédelmi szempontból a hasznuk felbecsülhetetlen. Például a nagyobb üzletláncok visszaveszik az ünnepek után a fenyőfákat, amelyek azután a komposzttelepre kerülnek az Eco Bihor vállalatnál és virágföldként újra bekerülnek a körforgásba. A vágott fenyővel ellentétben a műfenyő műanyagból készül, ami nem lebomló, nem újrahasznosítható, a használata alatt óriási mértékben szennyezi a szervezetünket mikro-műanyaggal, melyek pl. hormonzavaró hatásúak. Ráadásul a műfenyők gyártási technológiája során is szennyező anyagok kerülnek a környezetbe. A műfenyőt legalább 60 évig kellene használni ahhoz, hogy elmondhassuk, fenntartható vásárlás volt – mondta el érdeklődésünkre a szakember.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában