Aggályok

2022.12.16. 08:56

Ha lesz profit, lesz épületfelújítás is

Eredetileg a hét emeletet is elérő új tömbházat akart építeni a Vámház (Evreilor deportați) utcán az egykori Moskovits szeszgyár épületét is tulajdonló Confecții Vaslui cég, de a környékbeli lakók, valamint a helyi önkormányzat aggályai miatt valószínűleg módosítani kell a terven.

Pap István

Újabb aggodalomra van okuk a Vámház (Evreilor deportați) utca lakóinak: az egykori Moskovits szeszgyár malomépületének felújítása mellett egy helyenként hét emeletet is elérő tömbházsort is akar építeni egy beruházó. A román sajtó arról számol be, hogy annyire nem tetszik a környékbelieknek az elképzelés, hogy mintegy egy hét alatt tizenkét beadványt nyújtottak be a polgármesteri hivatalhoz, amelyben kifogásolják azt, hogy az egykori Moskovits szeszgyár, később Lemnul gyár és környéke rehabilitációjának az örve alatt egy hatalmas ingatlanfejlesztés készül. A szomszédok azt nehezményezik, hogy a környék már amúgy is nagyon zsúfolt, mert a Vámház utca végén épült már egy magas tömbház, és azóta rendkívül megnőtt az autóforgalom is; egyikük véleménye szerint a víz- és csatornahálózat sem bírna el még egy ekkora beruházást. „Amióta megépült az Oradea Plaza, a Prima tömbház és a Kogălniceanu utcai épületek, minden eső után térdig ér a víz a magánházak pincéiben” – állítja az egyik lakó. Az önkormányzatnak küldött beadványukban azt írják, hogy túlzás egy hétemeletes tömbházat építeni oda, mert takarja majd a természetes fényt a magánházak elől. 

 

Amúgy a projektet közvitára is bocsátotta a helyi önkormányzat az övezeti városrendezési terv elkészítése előtt, éppen azért, mert a terv nagyobb magasságokat ír elő, mint ami abban az övezetben érvényes szabályozás szerint építhető. „A projektet több alkalommal is megvitattuk a terület- és városrendezési bizottságban, de nem győztek meg az épület méretei. Kértük a terv kezdeményezőjét, hogy kérje ki a szomszédok véleményét, hogy megelőzzük az esetleges későbbi problémákat” – nyilatkozta Marcel Dragoș alpolgármester a terv kapcsán. Radu Fortiș, Nagyvárad főépítésze a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a városrendezési terv szerint abban az övezetben csak maximum négyemeletes építményeket lehet emelni, és nehezményezte, hogy azok nem tartják tiszteletben a szabályokat, akik kidolgozták azokat.

 

Átfogó terv

A vitatott projekt készítője ugyanis nem más, mint a kolozsvári Eugen Pănescu építész, aki Nagyvárad Általános Városrendezési Tervét (PUG) is összeállította. Az építész lapunknak elmondta: a Vámház utcán egy hosszú ideje használaton kívüli, hatalmas, mintegy 7000 négyzetméteres ipari terület van, ennek a közepén található az egykori Moskovits szeszgyár egyik épülete, melyben később a Lemnul gyár működött. Ezt az ingatlant korábban le akarták bontani, de ezt szerencsére sikerült megakadályozni, és most műemlékvédelmi besorolásra javasolták. Pănescu kifejtette, hogy az ipari épületet szeretnék rehabilitálni, csakúgy, mint a mellette lévő zsinagógát is. Ezek az elképzelések azonban pénzbe kerülnek, ezért szükség van egy profitot hozó ingatlanfejlesztésre is, és ebből a bevételből lehet majd felújítani a régi épületeket. Kifejtette, hogy minél magasabb az új ingatlan, annál több lakás lesz benne, amit értékesíteni lehet, így a régi épület restaurálására fordítható pénz is hamarabb előteremtődik – érvelt az építész. Pănescu szerint a tervezett új épület beleillik a környezetébe, már csak azért is, mert az nem a védett belvárosi övezetben, hanem annak határán fog felépülni a Vámház utca frontján, ez az utca pedig amúgy is sugárúttá fog átalakulni. Ráadásul a belváros, tehát a Kogălniceanu utca felől beépítetlenül hagyják a telket, hogy mind a régi ipari épület, mind pedig a zsinagóga jobban érvényesülhessen. A két régi épület körül gyalogos teret és zöldövezetet alakítanak ki, és a parkolóhelyeket is a föld alá viszik. A szakember elismerte, hogy az új épület tervezett magassága valóban meghaladja az előírt méreteket, de a városrendezési szabályzat nem merev, hanem lehetőséget nyújt arra, hogy esetenként eltekintsenek a rögzített számoktól, és ennek a beruházásnak a keretében is most zajlanak az egyeztetések erről. Végezetül elárulta, hogy a polgároktól és a városrendezési bizottságtól kapott javaslatok alapján új javaslatot terjesztenek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában