Oktatás

2022.12.15. 14:22

Folytatódott a Tedi, a biztonság iskolája kampány

Törő Enikő

A 2022/2023-as tanév során is folytatódott a Tedi, a biztonság iskolája elnevezésű oktatási program. A programot közösen szervezi a Román Rendőrség, a Tanügyminisztérium és a Maspex Románia. A Tedi célja megtanítani a gyerekeket a biztonságos utcai közlekedésre, valamint a biztonságos internethasználatra. A program országos szintű, Bihar megye is mindig részt vesz benne.

Idén 79 tanintézmény 103 osztálya iratkozott be a projektbe. Bihar megyéből a következő településekről jelentkeztek: Nagyvárad, Margitta, Belényes, Élesd, Vaskoh, Diófás, Székelyhíd, Vaskohsziklás, Érmihályfalva, Barátka, Bontesd, Cséffa, Hegyközcsatár, Vámosláz, Rény, Miklóirtás, Pusztahollód, Alsólugas, Felsőlugas, Biharhosszúaszó, Oláhszentmiklós, Papfalva, Érsemjén, Alsótótfalu, Bihardiószeg, Biharszentandrás, Izsópallaga, Mezőszakadát, Érábrány, Paptamási, Nagybáród, Várasfenes, Köröskisjenő, Hegyközpályi, Érszőllős, Vársonkolyos, Cécke és Körösszeg. 

Novemberben és decemberben húsz program zajlott a megyében a Tedi, a biztonság iskolája keretén belül. Többek között kedden, december 13-án a bontesdi iskolában jártak a rendőrök, ahol egyebek mellett a „virtuális Tedivel” is megismerkedhettek egy applikáción keresztül a gyerekek. 

A projekt során egyébként tizenegy témát, leckét érintenek: A gyerek és az internethasználat, Amikor a szülők nincsenek otthon, Biztonság a téli vakációban, A zaklatás megelőzése, felismerése és kezelése, Biztonság az osztályban, Biztonság a szünetben, Az úttesten való átkelés, Biztonságos kerékpározás, A gyerek utasként, Utcán való közlekedés, Veszélyes helyzetek.

A rendőrök a felsorolt témákat kisfilmek, szórólapok segítségével mutatják be. A Tedi-projekt nem a „bemagolásról” szól, hanem az ismeretek elsajátításáról és olyan készségek kifejlesztéséről, amelyeket a gyermek különböző helyzetekben is tud alkalmazni. A rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekek játékosan tanuljanak, mivel az érintettek abban a korban vannak, amikor az üzenet megértéséhez vizuális megjelenítésére is szükség van.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában