Útjavítás

2022.12.06. 16:28

Földcsuszamlás miatt zajlanak felújítási munkálatok a Királyhágón

A magyar–román határt Kolozsvárral összekötő 1-es számú országút – E60-as európai főút – mintegy 200 méteres szakaszán három-négy napig végeznek felújítási munkálatokat, miután több helyen repedések keletkeztek az aszfaltburkolatban földcsuszamlás miatt. Egyes szakaszokon korlátozzák a sebességet.

Forrás: ebihoreanul.ro

Földcsuszamlás miatt megrongálódott a Nagyváradot Kolozsvárral összekötő 1-es országút a Királyhágón. A karbantartó munkások hétfő óta dolgoznak, hogy helyreállítsák a kárt, a munkálat néhány napig el fog tartani. Az országút Királyhágón lévő szakasza amúgy is meglehetősen rossz állapotban van, az autósok folyamatosan panaszkodnak a közösségi felületeken amiatt, hogy gödrös, kátyús az út, ami nemcsak a gépkocsikat teszi tönkre, de balesetveszélyes is. Az egyik sofőr arról panaszkodott a román sajtónak, hogy az úton keletkezett kátyúk és szintkülönbségek akkorák, hogy csak úgy lehet kikerülni azokat, ha az autósok áthajtanak a menetiránnyal szembeni sávba. A panaszos azt állította, hogy fényképeket és videófelvételeket készített a rossz útról, amelyeket elküldött Sorin Grindeanu szállításügyi miniszternek. 

Forrás: ebihoreanul.ro

Traian Bulzan, a Regionális Országút és Hídkarbantartási Igazgatóság nagyváradi kirendeltségének a vezetője elmondta, nem új keletűek a problémák a szóban forgó útszakaszon, és már hétfő óta dolgoznak a munkások azon, hogy helyreállítsák az utat. „Egy körülbelül kétszáz méteres szakaszról van szó, ahol az út időközönként megrongálódik, mert körülbelül másfél évtizede az Itinera cég korszerűsítési munkálatokat végzett, de nem volt megfelelően kiépítve az út alapja azért, mert így akarták megoldani a vízelvezetés problémáját. Ezért a talajvíz szétmállasztja az utat és megjelennek a kátyúk. Ráadásul a múlt héten volt egy fagyás, majd egy olvadás, ami földcsuszamlást okozott, emiatt az út mintegy öt centiméterre elmozdult” – fogalmazott Bulzan. Hozzátette, hogy a mostani sürgősségi javítások három-négy napot vesznek igénybe, de elárulta azt is, hogy a nagyváradi kirendeltség már elkészített egy tervet, hogy alaposan megjavítsák azt a problémás 200 méteres szakaszt a Királyhágón. Az egyetlen gond az, hogy ennek a tervnek a megvalósítása hatalmas költségeket emésztene fel. Mint mondta, az elvégzett tanulmányok szerint az úttest alatti probléma megoldása mintegy 20 millió lejbe, azaz száz méterenként közel 2 millió euróba kerülne. „Tekintettel arra, hogy bár az 1-es országút Románia egyik legfontosabb útja, de egy ilyen kis szakaszra nem költhetünk el ennyi pénzt, ezért megpróbáljuk a munkát az európai alapokból származó pénzből elvégezni, amelyet jövőre szerezhetünk meg” – nyilatkozta Bulzan. Amíg az alapos felújítás el nem készül, addig csak felszíni javító munkálatokat fognak végezni.

Forrás: ebihoreanul.ro

Traian Bulzan azt is elmondta: mivel az országúton naponta mintegy 20.000 gépkocsi halad át, nem lehet lezárni a forgalom előtt. Ezért a napokban csak az érintett szakaszon, Báródsomos (Cornițel) település közelében dolgoznak, amit táblákkal jeleztek. Ezen a szakaszon legfeljebb 30 kilométer/órás sebességgel lehet haladni. Az ígéretek szerint a munkálatokkal csütörtökön végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában