DSP

2022.12.15. 09:48

Figyeljünk a húsvásárlásnál!

Körültekintő húsvásárlásra hívja fel a figyelmet a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) a trichinellózis megelőzéséért. Az igazgatóság közleményben több tanácsot is ad a lakosságnak.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

ERDON-összeállítás

A hagyományos ünnepi asztalról nem hiányozhatnak a húsból készült ételek. Épp ezért a DSP közleményében több tanáccsal is szolgál Bihar megye lakosságnak, hogy mire figyeljenek oda a betegség megelőzéséért. Fontos, hogy élő állatokat csak engedéllyel rendelkező helyről vásároljanak. Ugyanez érvényes a hústermékekre is. A levágott disznóból vagy vadhúsokból kötelező jelleggel húsmintát kell küldeni az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság által jóváhagyott ellenőrzőpontokhoz (az élelmiszerpiacokon, illetve vidéken a helyi állatorvosok által működtetett állategészségügyi pontokhoz). Az eredmény ismerete nélkül nem szabad a húst értékesíteni vagy elfogyasztani. Nem csak a vásárlásnál kell odafigyelni, hanem otthon is sokat lehet tenni a betegség megelőzéséért: megfelelő hőmérsékleten és időtartamig kell sütni vagy főzni a disznó, vaddisznó, medvehúst, hiszen a trichinella lárvák 71 Celsius fok felett 15 perc alatt elpusztulnak. A DSP figyelmezteti a lakosságot, hogy a hús sózása, füstölése vagy szárítása nem pusztítja el a trichinella lárvákat. A vágásból származó maradékokat, nyesedékeket, vért is hőkezelni kell mielőtt élelemként kapnák meg az állatok. 
Amennyiben az ellenőrizetlen helyről származó hús fogyasztását követően fellépnek a betegség első jelei, azonnal orvoshoz kell fordulni. A betegség hirtelen kezdődik, tünete a hidegrázás, láz, fejfájás, levertség, arcödéma (duzzanat), izomfájdalmak, amelyeket emésztési zavarok (hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, hányás) előzhetnek meg. A lappangási idő 2 és 45 nap között lehet. A betegséget kizárólag kórházban lehet kezelni. Ha a trichinellózist nem diagnosztizálják és nem kezelik, a trichinella lárvák egy életen át az emberi szervezetben maradhatnak, izomfájdalmat, szív- és érrendszeri, légzőszervi és idegrendszeri rendellenességeket, valamint allergiát okozva. A halálesetek szív- és érrendszeri (szívizomgyulladás) és neurológiai (agyvelőgyulladás) szövődmények miatt következnek be.
A trichinellózis a Trichinella spiralis nevű parazita által okozott betegség, amelyet a nem megfelelően hőkezelt hús fogyasztása okoz. A betegség alkalmanként állatokról emberre is átterjed. Romániában az emberek számára a fő fertőzési forrás a sertés. A sertések patkányok vagy patkányürülék fogyasztásával fertőződnek meg. Másodlagos fertőzési források a vaddisznók és a medvék. Az emberi szervezetbe a trichinella fertőzött a nem megfelelően hőkezelt hús vagy abból készült húskészítmény (kolbász, sonka, stb.) elfogyasztásával kerül be. A félig átsütött vagy nyers húskészítmények fogyasztása növeli a megbetegedés kockázatát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában