Korszerűsítés

2022.12.27. 17:11

Felújítás alatt az egykori nagyváradi pénzügyi palota

Megkezdődtek a belső felújítások a nagyváradi egykori pénzügyi palota, majd poliklinika épületében, mely elkészülte után a Bihar Megyei Tanács székhelye lesz.

Forrás: Facebook/Ilie Bolojan

Pap István

Az egykori nagyváradi irgalmas szerzetesrend által építtetett volt pénzügyi palota felújítása idén tavasszal kezdődött meg. A munkálatok kivitelezői a Drum Asfalt, a Drumuri Bihor, valamint a szalárdi Constructorul Sălard cégek. A Fő utca 35. szám alatti épület korszerűsítése a statikai munkálatokkal kezdődött, de felújítják a tetőt, hőszigetelik az épületet, kicserélik az elektromos hálózatot, a vízvezetékeket és a fűtési rendszert, valamint beépítik a tetőtér egy részét is. Időközben elkezdődtek a beltér restaurálási munkálatai is. 

Forrás: Facebook/Ilie Bolojan

Erről onnan értesülhetett a közvélemény, hogy az elmúlt időszakban Cristian Pușcaș építész, egyetemi professzor elvitte az épületbe a Nagyváradi Egyetem negyedéves restaurálás szakos hallgatóit, és e látogatásról beszámolt laptársunk, a Jurnal Bihorean. A sajtóbeszámoló szerint a műemléképületben feltárják és helyreállítják a megsemmisült díszítéseket. Már megkezdődött a belső terek helyreállítása, amelyek az évek során elpusztultak, amikor az épület elhagyatottan és őrizetlenül állt, illetve hajléktalanok húzták meg magukat benne. 

Fotós: Patricia Papp és Rebeca Pop / Forrás: bihon.ro

Az elmúlt időszakban a falak és a liftaknák lecsupaszítása zajlott. Sajnos a fa nyílászárók szinte teljesen tönkrementek, a belső fa ajtókereteket feltehetőleg a hajléktalanok felgyújtották. „Elég sokáig tartott a fővárosi Műemléki Bizottság jóváhagyásának megszerzése, a szakemberek nagyon ragaszkodtak a művészeti komponenshez, mindenhez, ami a stukkókkal, festményekkel, különleges festéssel vagy vasmunkákkal kapcsolatos” – nyilatkozta Cristian Pușcaș. Hozzátette, hogy az épület belsejének leglátványosabb része a főlépcső, ami azonban szintén katasztrofális állapotban volt a felújítás megkezdése előtt. „Azokban az években, amíg az épület őrizetlenül állt, még a főlépcső korlátját is ellopták, amely látványos, gazdagon díszített lehetett” – jelezte a szakember. A palota főszárnyában a díszített cementpadlót és a falfestményeket meg kell őrizni. A stukkódíszítést és a domborműveket is restaurálják, miután a mesterek a megmaradt elemekről öntvényeket készítettek, tette hozzá az építész.

Fotós: Patricia Papp és Rebeca Pop / Forrás: bihon.ro

Még nincs bejárás

Egyébiránt az elmúlt hetekben kéréssel fordultunk a Bihar Megyei Tanácshoz, hogy ismertessék az épület belső felújításának folyamatát, illetve biztosítsanak bejárást az épületbe a sajtó munkatársainak. Választ mindez idáig nem kaptunk, mindössze Ilie Bolojan tanácselnök Facebook-oldalán jelent meg egy rövid tájékoztatás, illetve néhány kép az épület homlokzatáról. A tájékoztatás szövege a következő: „A sétálóutca bejáratánál található Nagyvárad egyik legreprezentatívabb, a háború előtti időszakban emelt épülete, amely a tulajdonjogi viták miatti bizonytalan jogi helyzetéből adódóan súlyosan megromlott állapotban van. Idén megkezdődött a műemléképület felújítása. Az év első felében konszolidációs munkálatokat végeztek. November óta megkezdődött a tényleges épületrehabilitáció. Jövő év végére a homlokzat és a tető teljesen megújul. A Bihar Megyei Tanács 2024-től áthelyezné tevékenységét az új helyszínre. A projektet európai alapokból történő társfinanszírozásra nyújtották be. Az épület helyreállítása hozzájárul Nagyvárad építészeti örökségének megőrzéséhez (...)”.

Forrás: Facebook/Ilie Bolojan

Történet

A neobarokk stílusú műemléképületet ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte a Betegápoló Irgalmas Rend felkérésére. Az építkezés 1899-ben kezdődött és 1900-ban már át is adták az ingatlant, melyet az irgalmas rend az Osztrák–Magyar Monarchia pénzügyminisztériumának adott bérbe, a bérleti díjból működtette a rend a pénzügyi palota melletti kórházát. A kommunista rendszerben ezeket az épületeket is államosították és a volt pénzügyi palotában poliklinikát rendeztek be. A rendszerváltás utáni hosszas ingatlanvisszaszolgáltatási perben a római katolikus egyház eredetileg visszakapta mind a volt kórház, mint a volt pénzügyi palota épületét, ez utóbbit azonban a román állam gyakorlatilag visszaállamosította, és így az jelenleg a Bihar Megyei Tanács tulajdonát képezi. A tulajdonjogi per évei alatt a volt pénzügyi palota használaton kívül állt, ami miatt súlyos állagromlás következett be.

Fotós: Patricia Papp és Rebeca Pop / Forrás: bihon.ro

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában