Gyász

2022.12.06. 18:31

Elhunyt Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Kilencvennégy éves korában meghalt Szabó György, a bükki füvesember, tudatta lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa a Facebook-oldalán.

BN-összeállítás

„December 4-én vasárnap este otthonában, nyugodtan, megbékélt lélekkel elaludt. Mellette voltam, fogtam a kezét. Kérte, vigyem haza. Mondtam, indulunk, amikor készen vagy. 6 óra után nem sokkal későbbre készült el” – fogalmazott. Lopes-Szabó Zsuzsa úgy folytatta, amit tud, tőle tanulta. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá - és még annál is tovább – írta.
Szabó György Miskolcon született 1928. április 15-én. Édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. 1988-ban nyugdíjba vonult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. 2010-ben Fitoterapeuta oklevelet szerzett. Ő volt a Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület alapítója. Egy interjúban elmondta, hogy Sajókazincon élt ősei – nagyanyja, Balogh Bori, valamint a felmenői – javasasszonyok voltak, és hagyományos gyógyítással foglalkoztak.
A nevével fémjelzett termékeket a 2014. novemberében alapított Bükki Füvesember, Gyógynövényekkel az Egészségért Egyesület, röviden Bükki Füvesember Egyesület forgalmazza Györgytea márkanév alatt. Az egyesület célja, hogy őrizze és kutassa a népi gyógyítás hagyományait, a gyógynövények ismeretét és használatát. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában