Elismerés

2022.12.20. 14:49

Díjkiosztás karácsonyra hangolódva Diószegen

Intézmények, egyesületek, egyházak és mindazok munkáját ismerte el a bihardiószegi önkormányzat, akik közösségfejlesztő tevékenységet végeztek az elmúlt időszakban.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

A község kultúrházában népes érdeklődők jelenlétében vehették át az elismerő okleveleket péntek este az arra érdemesítettek. A település polgármestere, Mados Attila üdvözölte a díjazottakat, köszönetét fejezte ki a közösség szellemi és anyagi fejlődéséért munkálkodók felé. Bihardiószeg nemcsak a szőlészek-borászok körében jól csengő név, hanem sporteredményei okán, szociális-kulturális, egyházi és infrastrukturális megvalósításai révén is sikeresnek mondható. 

Az elismerő oklevelek átadását-átvételét kulturális műsorral tették fennköltebbé. Elsőként a helyi református egyházközség kezdő furulyásai léptek színpadra, Ghitea Angéla kántor vezetésével, majd pedig Ghitea Balázs zongorajátéka, Bach-dallamokkal simogatta a lelket. 

Fotós: Mészáros Márta

Mados Attila oklevelet nyújtott át az Ér Televízió jelen lévő munkatársának, azt követően pedig az egyházak képviseletében megjelent lelkészeket rövid méltatás közepette szólította a színpadra. Az utóbbi években gyümölcsöző együttműködés jött létre a helyi önkormányzat és a Partiumi Keresztény Egyetem között. A PKE és a Soproni Egyetem közös munkájaként legutóbb egy hosszú távú településfejlesztési stratégiát dolgoztak ki. A gyümölcsöző kapcsolat hajtómotorja Mados Attila mellett Nyíri Enikő PR-referens és dr. Balázs Zoltán tanszékvezető. 

Fotós: Mészáros Márta

A pedagógusok fáradhatatlan munkálkodása sem maradt elismerés nélkül, Ilica Rodica, Oláh Mirela, Pataki Etelka és Szőnyi Eszter részesült oklevélben. A 22 éve kántori szolgálatot ellátó Ghitea Angéla sokoldalú tevékenységét, a magyar zenei örökség ápolásáért kifejtett fáradhatatlan hivatástudatát jutalmazták. Hasonló elismerésben részesült Jurcoi Alex tornatanár edzői munkája okán, valamint Antal Gabriela. Ez utóbbi egyházi és iskolai tevékenysége révén nyújtott kiemelkedőt. Szűcs Tibor tagja annak a futballcsapatnak, amely 2017-ben a megyei bajnokságot és a román kupát is megnyerte. Jelenleg a helyi futballcsapat fiataljait oktatja a labda bűvöletére. Daróczi Alexa amellett, hogy kémiatanár, táncoktatóként is jeleskedik, ahogyan Oláh Katalin is, aki tíz éve szervez tánctáborokat, táncoktatást a faluban. 

A közösség biztonságának megteremtésében az Önkéntes Tűzoltóság pótolhatatlan feladatot lát el. Az egyetlen olyan település a megyében Diószeg, ahol hivatalon engedéllyel végzik tevékenységüket. Az elismerő oklevelet a lánglovagok nevében Pántya Sándor vehette át. A három évtizedes múltra visszatekintő Zichy Gazdakör sokoldalú tevékenységét még felsorolni is nehéz feladatnak számít, éppen ezért méltán kapták az elismerést. Az Őszi Napsugarak Egyesület révén az idősekre való odafigyelés sem hagy kívánnivalót maga után. Több hazai és határon túli hasonló indíttatású közösséggel tartanak fent élő kapcsolatot. A civil szervezetet Kárándi Ibolya irányítja. A Máltai Szeretetszolgálat Bihardiószegen is jelen van, az idősek, betegek, fogyatékkal élők, rászorulók megsegítésén fáradoznak. A Nagyváradi Diakóniai Keresztyén Alapítvány 2021-ban kezdte el tevékenységét Diószegen az önkormányzat támogatásával, amely főként a házi idősgondozásra fókuszál. Az Agapé Alapítvány közreműködésével a célirányosan felújított régi szülészet épületében nappali idősgondozó és szociális konyha fog működni. Mados Attila bejelentette, hogy nemrég kapták a jó hírt, miszerint két év alatt több, mint 56 ezer ingyenebéd kiosztására nyertek pályázatot. A futballisták jutalmazása sem maradt el, amelynek során a polgármester kiemelte Víg Zoltán edzői sikereit, valamint a klubvezetésnek és a játékosoknak is köszönetet mondott. 

A furulyacsoport és Ghitea Balázs zongorajátéka mellett Coita Sofia és Tirluța Florentina énekhangjával jeleskedett. A jó hangulatban telt együttlét zárásaként süteményekkel, tortával, meleg teával és pohár borral köszöntötték az ünnepelteket.

Fotós: Mészáros Márta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában