Hagyomány

2022.12.30. 14:36

Betlehemezés Biharszentjánoson

Bartis-Geszti Ivett

A betlehemezés hagyományát idézték fel a biharszentjánosi Lónyay Tivadar Általános Iskola VI., VII. és VIII. osztályos tanulói. A csapat november óta nagyon lelkesen készült, hogy bemutathassa a betlehemi történetet, Jézus születését és annak körülményeit. A betlehemes játék része a SzékelyKapuk – ZöldKapuk pályázati programnak, melyet az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány és a Kerek Világ Alapítvány támogat. Elsősorban magyarországi és határon túli iskolákat szólítanak meg, céljuk a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra és a társadalomépítő tevékenységek elősegítése, támogatása. Erre a felhívásra jelentkezett a biharszentjánosi Betlehemi csillagok csapata.

A diákok először december 18-án, a helyi Baptista Imaházban adták elő a betlehemes játékot, megörvendeztetve a gyülekezetet. Számos fellépés követte ezt, többek között a helyi óvodások és az iskola alsó tagozatának tanulói is megtekinthették az előadást. Szenteste a biharszentjánosi református templomban is szerepeltek. A színjátszás mellett karácsonyi énekekkel is készültek a gyerekek, ezeket a település több pontján is elénekelték a helyieknek. Mindenhol nagy örömmel fogadták őket, és nem túlzás azt állítani, hogy nagy sikert is aratott a műsor, hiszen a mondanivalója rendkívül aktuális, a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztályt megszólít. Nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is fontos, mivel segíti az elcsendesedést és felhívja a figyelmet a karácsony igazi lényegére: Jézus Krisztus születésének megünneplésére és egyben a békesség, az öröm, a család fontosságára. Bízunk abban, hogy ez a kezdeményezés tradícióvá válik a községben, valamint a sok pozitív visszajelzés és a gyermekek kitartó munkája meghozza majd gyümölcsét a projekt értékelése során is.  

                                                                                         

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában