Tervmódosítás

2022.12.02. 06:49

Bekötőút is létesül a nagypiacnál

A váradi nagypiacnál épülő közúti infrastruktúrát úgy fogják kiépíteni, hogy az eredeti tervektől eltérően le lehessen térni autóval a Vámház utcáról a Ghillányira.

Forrás: PMO

Pap István

Nagyváradon jelenleg a legnagyobb közúti infrastrukturális beruházás a Gojdu téren és a nagypiacnál zajlik. Ez utóbbi helyszínen a közúti aluljáró építése van folyamatban, mely fölött két körforgalmat fognak kialakítani. Már régóta nyilvánvaló, hogy a körforgalmak úgy vannak megtervezve, hogy a Vámház (Evreilor deportați) utcáról érkező autók nem tudnának letérni a Ghillányi (Cantemir) útra, sőt, a Costaforu útról sem lehetne letérni jobbra Váradszőllős irányába. Ezt a tervezési hibát küszöbölte ki múlt heti ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács. A már megvalósulás alatt álló beruházást úgy módosítják, hogy a Vámház utca felől a körforgalomból le lehessen térni a Ghillányira, és be lehessen hajtani a Costaforu utcára is. További pozitívum, hogy ennek a módosításnak köszönhetően a Costaforu utca végéről le lehet majd hajtani jobbra a Ghillányi útra.

A módosított projekt megvalósításához elég komoly területátrendezésre is szükség lesz. Például ahhoz, hogy az új, 190 méter hosszú, 3,50 méter széles bekötőút megépülhessen, el kell költöztetni a villamossíneket, amelyek közelebb kerülnek majd az út széléhez. Az új projekt keretében bicikliutakat, járdákat is építenek, továbbá zöldövezetet is kialakítanak. Ennek érdekében kisajátítanak és lebontanak három ingatlant a Costaforu és a Ghillányi utak kereszteződésében, de ezek egyike sem lakóház. Ennek a beruházásnak az összértéke, beleszámítva a kisajátítások költségét is, 14.733.855 lej áfával együtt. Florin Birta polgármester a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatóján elmondta: szeretnék, ha ez a munkálat is elkészülne jövő nyárra, amikorra a tervek szerint az aluljárót is megépítik. A polgármester reményei szerint a jövő év második felében már lehet majd közlekedni a Vámház utca és a nagypiac környékén. A helyi tanács egyhangúlag elfogadta a tervet, decemberben a kisajátításokról fog dönteni a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában