Karácsonyi ünnepség

2022.12.23. 13:26

Az Idősek karácsonyát ünnepelték Érsemjénben

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven, december 21-én Érsemjén Önkormányzata karácsonyi ünnepséget szervezett a község idős korú tagjai tiszteletére. Ez alkalommal köszöntötték az 50. házassági évfordulójukat betöltő házaspárokat is. A Fráter Lóránd Művelődési Otthon dísztermében ünnepi műsor és terített asztal várta a meghívottakat.

A szépkorú közönséget Borsi Imre Lóránt, körzeti RMDSZ elnök köszöntötte, Miniska Zselyke Az örök fiatalság című versével. Felidézte, hogy több megpróbáltatáson mentek át az elmúlt hónapokban, de végül is sikerült a közösségi rendezvényeken keresztül eljutni oda, hogy újból megtelt a kultúrház. „Úgy éreztük, sok mindenki és sok minden elveszett, de ez a közösség be tudta bizonyítani, hogy élni tud, akar és élni is fog. Az öröm, a hit, a remény és a szeretet mind ott kell éljen a szívünkben, akkor válhatunk valóban igazi családdá. Higgyünk egymásban, örüljünk egymásnak és szeressük egymást. És ha ez így lesz, ezt meg tudjuk élni elsősorban a mi szűk családi körünkben, aztán tudjuk bővíteni, és valóban ebben a községben egy olyan családi légkört tudunk megteremteni, megvalósítani és megélni, amelyre igazán büszkék lesznek nemcsak gyerekeink, unokáink, hanem még dédunokáink is”, vélekedett az elöljáró.

 


Biró Rozália parlamenti képviselő ünnepi beszédében úgy fogalmazott: amikor egy közösség összefog, akkor tesz le igazán értéket az asztalra. Érsemjén közössége pedig a dolgos hétköznapok mellett az ünnepek együttes megélésével is erősödik. Azt tanácsolta: amikor azt látjuk, hogy zajlik a háború, a sok világi zűrzavar, a rohanás közepette tudjunk megállni, mindezeket félre tenni és megtalálni azokat az értékeket, amiket a Jóisten adott számunkra. Mindig tudjunk ezekre koncentrálni, egymásba és ami erős közösségünkbe kapaszkodni. Biró Rozália ezután köszönetét fejezte ki minden idős embernek azért az életért, munkáért, bölcsességért, példaképért, amit a fiataloknak adnak. Az ifjakat pedig arra bíztatta, hogy kellő alázattal, tisztelettel és nagyrabecsüléssel mondjanak köszönetet mindazoknak, akik előttük járnak az úton.
Csáki Márta református lelkész Pál apostol azon szavait idézte, miszerint „Nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét”. Meglátásában megfigyelhető, hogy nagyon sok fiatal ebben a mai világban öreggé válik, és nem lehet látni azt a fajta derűt, megelégedettséget, amit az Istentől jövő hit, erő, szeretet és józanság karol át. Nagyon sok idős azonban fiatal és példát mutat azzal a derűvel, hálával és boldogság érzettel, amit a Jóistentől kapott. Azt kívánta ezért, hogy tudjuk észrevenni az életünkben a hálára indító dolgokat, átélni az Istentől jövő áldott szeretetet és józanságot, mert egy perc az élet és nem mindegy, hogyan lépünk át az örökkévalóságba „az időnap előtt megöregedett lelkemmel, vagy az Isten által fiatalon tartott életemmel, Krisztussal a szívemben”.
Nagy János római katolikus plébános arra hívta fel a figyelmet, hogy a karácsony ünnepét szeretetben, tiszteletben, az idős emberek iránti elismerés jegyében töltsük, hiszen ők életük java részében a jövendő nemzedékért dolgoztak. Gondolatait egy imával zárta, melyben azt kérte, hogy idős szeretteink életét Isten áldása, kegyelme és megtartó ereje kísérje napról-napra, a fiatalabb nemzedék pedig a megöregedett hozzátartozóinak napjait szeretetével könnyítse.
Az ünnepi beszédeket követően Borsi Imre Lóránt és Timár Sorin alpolgármester köszöntötték az ötven éves házasokat, a hagyományokhoz híven díszoklevéllel, egy csokor virággal, pezsgővel és jelképes menyasszonytánccal ajándékozták meg őket (Csányi Lajos és Simon Juliánna, Szőlősi Tibor és Szodorai Irén, Berényi József és Nyika Erzsébet, Ötvös János és Balázs Margit, Tolcsvai Gábor és Gábor Erzsébet). Ezután az Ezüstperje néptánccsoport legkisebbjei örvendeztették meg a közönséget, majd a felnőtt csoport szatmári koreográfiával fokozta a hangulatot. Az ünnepi vacsorához a zenei aláfestést a helyi Exotic együttes biztosította. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában