Rongálások

2022.11.24. 07:34

Vandálok pusztítanak Nagyváradon

Amióta a nagyváradi önkormányzat 2019-ben megszüntette a parkok őrzését, robbanásszerűen megnőtt a városban a vandál cselekedetek száma.

BN-összeállítás

Legalább a kétszeresére nőtt Nagyváradon a vandál cselekedetek száma azt követően, hogy a városvezetés úgy döntött, hogy nem őrizteti tovább őrökkel a város parkjait. Ezek után a padok élettartama körülbelül egy hónapra csökkent, egy villamos-, illetve buszmegálló három hétig bírja, a szemétkukák pedig alig pár napig állnak a helyükön. 2019-ben Florin Birta gazdasági szempontokkal indokolta a város döntését: mint mondta, többe kerül az őrző-védő szolgálat, mint a megrongált tárgyak kicserélése. A városvezetés számításai szerint az őrző-védő szolgálat évente mintegy 600 ezer euróba került, míg az okozott kár 30 ezer eurót tett ki egy évben. Azóta csak magát a városházát, az éjjeli menedékhelyet és a Gyermekvárost őrzik emberek, a parkokat már nem.

„Hőstettek”

Meg is lett ennek a döntésnek az eredménye. A román sajtó adatai szerint az idén október végéig legalább 300 ezer lejnyi kárt okoztak a vandálok. A Nagyvásártéri parkban (December 1. park) megjelentek a graffitik, az égőket eltörték, a játékeszközöket tönkretették. A Bunyitay ligetben (I. C. Brătianu park) a közvécéket zsinórban ötször rongálták meg, az Olaszi parkban szintén a közvécé esett a rongálók áldozatává, míg a Grigorescu és a Ion Bogdan utcai zöldövezetek padjait a létesítmények átadását követő napokban szinte azonnal összefirkálták. Szomorú, hogy gyerekek is részt vesznek ezekben az elítélendő cselekedetekben: szeptember 29-én 11, 12 és 15 éves gyerekek tették tönkre a Barcăului utcai öntisztító közvécéket. Olyan alapos munkát végeztek, aminek 75 ezer lej kár lett az eredménye. De nemcsak a parkokban ügyködnek a vandálok: a rongálók áldozataivá válnak a frissen felújított épületek, a közterületekre kihelyezett játék- és különböző más eszközök, illetve sok más tönkretehető dolog is. Az elmúlt időszakban firkálták össze a Poynár-házat, a Fő utca 7. és 27. szám alatti ingatlanokat stb. Különös, hogy az elméletileg állandóan őrzött parkolóházakban is akcióznak a rongálók: idén tavasszal egy csapat fiatal kétszer is összefirkálta a Corneliu Coposu utcai mélygarázst, még a térfigyelő kamerákat is bekenték. November elején egy húsz éves fiatalember indította be a tűzriasztót a Kossuth utcai mélygarázsban, ami miatt a víz elöntötte a létesítményt.

A Helyi Közszállítási Vállalat sem ússza meg károk nélkül. Vannak buszok és villamosok, amelyeken az üléseket és a járművek oldalát fújják le festékszóróval, egy éjszaka fiatalok egy csoportja beszökött a villamosdepóba és összefirkáltak több buszt és villamost, mondta Adrian Revnic, a közszállítási vállalat műszaki igazgatója, hozzátéve, hogy a városban hetente legalább két megállót tönkretesznek a vandálok: vagy a padokat, vagy a plexiüveget törik el, vagy más kárt tesznek bennük. A legveszélyesebb az, amikor a tömegközlekedési járatokat dobálják meg kővel. „A legkockázatosabbak a 14. és a 17. buszjáratok, amelyek a körgyűrűn közlekednek, de volt már olyan buszunk, amit az Armatei Române úton rongáltak meg. Mikor leszáll az este, körülbelül 14 éves gyerekek dobálják meg kővel az elhaladó járműveket. Volt olyan esetünk, amikor a kitört ablaküveg ráesett az utasra” – mondta Revnic az Ebihoreanulnak. Az OTL-nek az idén mintegy 100 ezer lej kára származott a rongálások miatt.

Nem kellenek őrök

Mindezek ellenére a városvezetés nem gondolkozik el azon, hogy őrző-védő céget bízzon meg a város anyagi javainak a védelmével. „Az őrök nem lehetnek ott mindenhol, ezért nem akadályozzák meg a pusztítást. A megoldás az, hogy a jövőben vandálbiztos utcabútorokat vásárolunk” – nyilatkozta Sebastian Marchiș, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának a vezetője. Az önkormányzat már be is szerzett olyan fémkereteket, amelyeket a Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcai, térburkolatba süllyesztett világítótestekre szerelt rá, így azok sértetlenek maradtak, továbbá kihelyeztek a városban tíz betonból készült és nyolcvan fémből készült szemetes kukát, amelyeket sokkal nehezebb lesz tönkretenni. Ami pedig az elkövetők elkapását illeti, Samuel Milian, a helyi rendőrség vezetője szerint a térfigyelő kamerák jelenthetik erre a megoldást. Az önkormányzatnak 567 térfigyelő kamerája van kihelyezve a városban, amelyeket a városi rendőrség székhelyén figyelnek. Amint azt korábban már megírtuk, sajnos gyakorlatilag lehetetlenség az elkövetőket tettük közben rajtakapni, viszont Samuel Milian elmondta, hogy a kamerák felvételei nagyon hasznosak a tett elkövetése után. „Ha valami történt, átnézzük az archívumokat, és a felvételeket a városi rendőrség rendelkezésére bocsátjuk” – fogalmazott Milian. A térfigyelő kamerák segítségével kapták el a Barcăului utcai rongálókat és a Kossuth utcai vandált is.

Okos rendszer

Mivel a térfigyelő kamerák önmagukban nem elegendők arra, hogy a tett közben rajtakapják az elkövetőket, ezért a városvezetés azon gondolkozik, hogy beszerezzen egy olyan szoftvert, ami azonnal jelzi a vandalizmust a kamerákat figyelő rendőröknek. „A következő 2–3 évben olyan szoftvert fogunk vásárolni, amely automatikusan érzékeli a vandál cselekedeteket és rögtön riasztja is a diszpécsert” – vázolta fel a terveket Florin Birta. A megfigyelőrendszer segít a vandálok tetten érésében, a felvételeket pedig az elkövetők ellen indított kártérítési perekben fogják felhasználni. Idén a nagyváradi rendőrség a kamerák segítségével hat rongálás elkövetőjét azonosította be és perelte be. „A legtöbb vandál kiskorú. Senki sem akarja, hogy börtönbe kerüljenek, de a szüleik kártérítést kell fizessenek a városnak” – mondta Birta, aki a Barcăului utcai esetből kiindulva megjegyezte: „Ha a szülőt nem érdekli, hogy hol van 11 és 15 év közötti gyermeke éjjel három órakor, amikor épp nyilvános WC-ket rongál, akkor a szülő meg is érdemli, hogy fizetésre kötelezzék”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában